Wat is een dekking overlijden?

Je werkgever kan voor jou een collectieve overlijdensverzekering afsluiten. Die is vaak gekoppeld aan een pensioenplan, al dat hoeft niet. Je werkgever kan dus ook enkel voor een overlijdensdekking kiezen. 

De premie die je werkgever betaalt, waarborgt een overlijdenskapitaal. Dat wordt, als je sterft vóór je pensioendatum, in de vorm van een kapitaal of een rente uitgekeerd aan je begunstigden. 

Hoewel het overlijdenskapitaal geen standaard waarborg is, wordt dit extralegale voordeel sterk gewaardeerd door je nabestaande(n), die het vaak inzet(ten) voor uitvaartkosten, successierechten, de afbetaling van een lening …

Zolang je leeft, geniet je zelf ook van heel wat financiële bescherming dankzij je overlijdensdekking. Zo kun je bijvoorbeeld je overlijdensdekking inzetten als alternatief voor een schuldsaldoverzekering bij de bank.

Het brutobedrag van je overlijdensdekking staat in het verzekeringsreglement van je werkgever beschreven en kan je ook raadplegen via [email protected]

Biedt je werkgever een cafetariaplan of à-la-carteverloning aan, dan kun je soms zelf kiezen waarvoor de verzekeringspremie wordt ingezet:

  • meer aanvullend pensioen sparen,
  • of een hoger overlijdenskapitaal verzekeren voor je begunstigden als je overlijdt voor je pensionering.

Lees Hoe wordt mijn overlijdenskapitaal belast? om te weten wat je begunstigden netto overhouden.

Lees ook: