3 tips om je spaargeld beter
te doen renderen

enkele praktische tips op een rijtje
In het buitenland krijg je bij sommige banken niet langer rente op je spaarboekje, maar moet je betálen om te sparen. In ons land mag dat wettelijk niet, maar ook hier staan de rentes op spaarrekeningen historisch laag. Wat moet je met je spaarcenten als ze op een spaarboekje nauwelijks nog iets opbrengen? Hier vind je betere alternatieven.

De Belgen hebben massaal veel geld op hun spaarboekjes staan: meer dan 270 miljard euro in totaal. In ons land zijn banken wettelijk verplicht om op dat geld 0,11% rente te geven als het minstens een jaar lang op je spaarrekening blijft staan: 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie.

Maar dat beperkte rendement wordt helemaal teniet gedaan door de inflatie, die in 2018 2,3% bedroeg. Dit betekent dat op een jaar tijd de meeste zaken gemiddeld 2,3% duurder geworden zijn, terwijl je spaargeld nauwelijks is aangegroeid. Je kan met andere woorden met je spaargeld minder kopen dan je had gedacht.

Terwijl jij dus het idee hebt dat je spaart, ben je in werkelijkheid koopkracht aan het verliezen. Natuurlijk moet je altijd een buffer houden zodat je met je spaargeld zes tot twaalf maanden verder kunt. Maar de rest besteed je best op een manier die meer rendeert. 

Nu je spaargeld bij de bank aan het infuus ligt, kun je het beter gebruiken om je huis energiezuiniger te maken. Het rendement voel je meteen bij je volgende factuur voor gas en elektriciteit. Vloerisolatie bijvoorbeeld levert je volgens het Nederlandse Milieu Centraal een jaarrendement op tussen 5% en 8% en ook dakisolatie (7-9%), isolatieglas (4-6%) en zonnepanelen (3-6%) zijn winstgevend. Zeker als je meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk uitvoert, want dan kun je mogelijks nog een subsidie of belastingverlaging meepikken. 
Heb je nog een krediet lopen? Dan kun je overwegen om dat vervroegd af te betalen. Zo ben je van die maandelijkse rente af. Maar, je betaalt wel een boete en vervroegd aflossen kan ook betekenen dat je bepaalde fiscale voordelen (bv. op je woonkrediet) verliest. Check dus eerst of het ondanks dat nog rendabel is en is dat zo, go for it!

Waarom niet een deel van je spaargeld beleggen? Via een tak-23-beleggingsverzekering bijvoorbeeld. En ja, er zijn bepaalde risico’s aan verbonden, maar je kiest zelf hoeveel risico je neemt. Mag het iets meer zijn, dan heb je meteen ook kans op een hoger rendement.

Wist je dat als je gespreid in de tijd belegt – bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag – je altijd goed zit met je timing? Een beursdip raakt je minder, en van positieve beurskoersen profiteer je mee. Met gespreid beleggen haal je dan ook meestal een beter rendement dan beleggers die alles in één keer beleggen. 

Wil je weten of een beleggingsverzekering iets voor jou is? Vraag het aan je verzekeringsmakelaar.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!