5 tips om ongelukken en beroep op je autoverzekering te voorkomen

Hoe kun je het risico op een ongeval zelf verkleinen, zodat je geen beroep hoeft te doen op je autoverzekering en daarmee de premie laag kunt houden? Eigenlijk hoef je daar helemaal niet zoveel voor te doen. We geven je 5 tips.

Heb je ooit knikkebollend achter het stuur gezeten? Of kwam je thuis en kon je je eigenlijk niet herinneren waar je langs gereden was? Dan weet je hoe gevaarlijk het is om vermoeid of niet alert achter het stuur te zitten. Wanneer je vermoeid bent, is de reactietijd aanzienlijk langer dan wanneer je uitgerust achter het stuur gaat zitten. Ook is het risico aanzienlijk dat je sommige dingen, dieren of mensen compleet over het hoofd ziet – tot het moment dat je ertegen rijdt.

Is het onvermijdelijk dat je wat vermoeider achter het stuur plaats moet nemen? Eet dan geen grote maaltijden vlak voordat je gaat rijden en zorg voor een frisse (en tegelijkertijd nog aangename) temperatuur in de auto. Ook is genoeg water drinken belangrijk, omdat je hierdoor alerter blijft. Rust tussendoor liever een keer te veel uit dan een keer te weinig.

Echt moe en moet je tóch rijden? Maak dan een powernap van maximaal 20 minuten. Hoewel 90 minuten het ideale is (de NASA-powernap), kunnen we ons goed voorstellen dat je niet zoveel tijd hebt voordat je achter het stuur moet gaan zitten.

Laten we eerlijk zijn: auto-ongelukken gebeuren niet alleen door menselijk handelen. Een gebrek of probleem met de auto kan ook zorgen voor problemen. Zeker wanneer het een ernstig probleem is.

Het is dan ook verstandig om eens per twee weken de bandenspanning te controleren en het peil van de vloeistoffen, zoals de olie, de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Dit heeft allemaal te maken met de veiligheid, want:

  • Een onjuiste bandenspanning zorgt voor een slechte wegligging;
  • Te weinig olie kan ervoor zorgen dat de motor vastloopt;
  • Een oververhitte motor kan zorgen voor acute motorproblemen, ook in een file;
  • Zonder een schone voorruit is overzicht tijdens het rijden onmogelijk.

Wanneer het gaat om afleiding tijdens het rijden, dan wijzen de meeste mensen direct naar de mobiele telefoon. Maar dát is niet de enige afleiding die levensgevaarlijk is. Tijdens het rijden moet je aandacht 100% gericht zijn op het besturen van een auto van meer dan 1000 kilo met een snelheid van vaak meer dan 80 kilometer per uur. Een seconde te laat reageren kan levensgevaarlijk zijn. Daarom zoek je een parkeerplaats op wanneer je:

  •  Wat van de achterbank wilt pakken waar je net niet aan kunt;
  • Het navigatiesysteem opnieuw moet instellen;
  • Even een sigaretje wilt roken;
  • Een andere cd in de speler wilt steken.

Op die manier weet je namelijk altijd zeker dat je niet het overzicht verliest tijdens het rijden. Dan maar een paar minuten later op de bestemming aankomen zonder ongelukken toch?

Je kent ze vast wel, de mensen die een pintje te veel drinken of nog een wijntje wegtikken en je geruststellen dat zij met hun dertig jaar ervaring achter het stuur echt wel thuis zullen geraken. Dat klinkt leuk, maar zo werkt het niet. Alcohol en autorijden gaan simpelweg niet samen. Niet alleen omdat je reactiesnelheid afneemt met alcohol in het bloed, maar ook omdat je sneller vermoeid raakt en gemakkelijk verkeerde beslissingen neemt tijdens het rijden. Ook wanneer je dertig jaar rijervaring hebt.

Dat klinkt als een logische tip, maar wist je dat meer dan de helft van de aanrijdingen van achteren gebeurt? Grote kans dat jij dus al het risico op ongelukken voorkomen hebt, maar dat iemand anders dat niet deed en de auto achterop jouw wagen rijdt.

Daarom is het goed om alles in de gaten te houden tijdens het rijden. Merk je dat je een file nadert of remt het verkeer voor je ineens hard af? Zet dan direct je alarmlichten aan, zodat achterliggend verkeer direct kan zien dat er iets is om rekening mee te houden. Zo voorkom je een kettingbotsing met één handeling!

Voor het complete plaatje, dit zijn de plekken waarop de ongelukken gebeuren:

  • Achteraanrijding 51%
  • Vooraanrijding 19%
  • Kettingbotsing 15%
  • Zijaanrijding 14%
Wanneer je het risico op ongelukken weet te verkleinen, wordt het risico ook kleiner dat je een beroep moet doen op je autoverzekering. Zo blijf je profiteren van de lage premie bij jouw autoverzekering!

Auteur Richard de Jong. Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger van Oponeo.nl. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe (technologische) ontwikkelingen en trends binnen de auto-industrie. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen."

 

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!