5 tips om veilig digitaal
te ondernemen

handig om je te wapenen tegen cybercriminaliteit
Cyberrisico’s vormen één van de belangrijkste bedreigingen voor bedrijven, zegt het World Economic Forum. De tijd dat een cyberaanval voor jouw onderneming een ver-van-mijn-bed-show was, ligt dus al een tijdje achter ons. Hoe kan je bedrijf zich wapenen tegen cyberaanvallen? Deze tips zetten je op weg om je te beschermen tegen datalekken, fishing mails, ransomware en andersoortige internetfraude.

IT is het kloppende hart van je onderneming: zonder kun je niet werken. Maar net dat maakt IT ook vaak de achillespees. Want één cyberaanval kan je hele onderneming lamleggen. Om je daartegen te beschermen moet je eerst en vooral een goed zicht krijgen op het volledige IT-netwerk: hubs, connectoren, verdeelpanelen, switches, routers, gateways … het hoort er allemaal bij.

Eenmaal je alle componenten van je netwerk overzichtelijk in kaart hebt gebracht, leg je via een cybersafescan de risico’s binnen je ICT-netwerk bloot. Via een korte vragenlijst krijg je al na enkele minuten een gedetailleerd rapport over de zwakke schakels in je netwerk. Met deze informatie kun je een passend draaiboek en back-upplan gaan opstellen voor specifieke gevallen van internetfraude.

Voor het gebruiksgemak kiezen bedrijven vaak voor automatische instellingen bij de installatie van toestellen, software en netwerk- en internetverbindingen. Ook al lijkt dit vanzelfsprekend, 100% veilig is het zeker niet. Neem al deze instellingen onder de loep en bekijk of een gepersonaliseerde instelling beter is. Heb je hier zelf weinig verstand van? Laat je dan begeleiden door een specialist.
Je herkent de berichten in je mailbox of op je scherm vast wel: er is een update beschikbaar. Maar vaak stel je deze updates uit omdat je op dat moment gewoon wilt doorwerken. En van uitstel komt afstel. Nochtans hebben updates wel degelijk hun nut bij de bestrijding van cyber crime. Ze verhogen vaak het beveiligingsniveau van toepassingen. Stel dus niet langer uit, maar installeer updates meteen.
Binnen je bedrijf heeft niet iedereen toegang tot dezelfde informatie. Logisch toch? Waarom zou je het dan wel aanvaarden dat al je medewerkers toegang krijgen tot dezelfde software? Werk een strategie om de toegangsrechten per medewerker en per functie te personaliseren. Vergeet ook niet om de toegangsrechten te herevalueren als iemand nieuw in dienst komt, en verwijder de rechten uiteraard als een medewerker het bedrijf verlaat.
Virussen, worms, malware, ransomware, fishing of phishing mails … Het zijn maar enkele voorbeelden van cyberdreigingen die elke onderneming kunnen treffen. Een sterke viruswall stopt al heel wat cyberaanvallen af. Leer personeelsleden ook om zich digitaal veilig te gedragen. Want vaak is de mens de zwakste schakel en loert social engineering (= het misbruiken van menselijke eigenschappen voor internetfraude) om de hoek. Introduceer daarom een efficiënt paswoordbeleid, specifieke richtlijnen voor het downloaden van apps en het installeren van software, een policy rond externe dragers zoals usb-sticks en externe harde schijven … 

Preventie is een cruciale stap in het beheersen van cyberrisico’s. Maar omdat je cyber crime nooit 100% kunt uitsluiten, heb je daarnaast ook een goede cyberverzekering nodig die de aansprakelijkheid en de schade van je bedrijf indekt wanneer er een cyberaanval plaatsvindt.

Digitaal veilig ondernemen is een must. Want een geslaagde cyberaanval kost je bedrijf handenvol geld. Niet enkel grote ondernemingen, maar zeker ook kmo’s zijn potentiële doelwitten. Zet dus vandaag nog de eerste stappen in de richting van een veiliger ICT-beleid: doe de Cybersafescan. Zo breng je de risico’s in kaart en kun je binnen je bedrijf aan preventie gaan werken. Voor meer info en de juiste verzekering helpt je makelaar je graag. 

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!