7 tips om gezond en efficiënt thuiswerk vol te houden 

in tijden van COVID-19

De coronacrisis heeft een impact op ons allemaal, zeker nu de maatregelen verlengd zijn. Sommigen staan aan de frontlinie omdat ze zorg bieden of essentiële functies vervullen. Anderen hebben nu meer tijd. 

Wie moet blijven telewerken – al dan niet met (kleine) kinderen in huis – merkt dat er toch wat uitdagingen bij komen kijken. Hier vind je 7 tips om op een gezonde én efficiënte manier je werk van thuis vol te houden.

Zet je wekker, maak een gezond ontbijt en probeer steeds op hetzelfde uur aan je werkplek klaar te zitten. Heb je het moeilijk om ‘s avonds het werk af te sluiten? Zorg dan voor een afsluitritueel. Schrijf je doelen op vor de volgende dag (zie tip 3), ruim je werkplek op en beweeg regelmatig om je hoofd leeg te maken.
Heb je geen echte ‘home office’ ter beschikking? Maak dan even een hoekje vrij in je woonkamer of maak de keukentafel leeg. Zorg voor een ergonomische zithouding en voor voldoende daglicht. 
Heb je een to-dolijst met 47 taken? Dan voel je je vast verloren aan het begin van de werkdag. Stel elke avond 3 doelen op die je de volgende dag zeker wilt bereiken. Ben je op tijd klaar? Dan kun je met de rest van je to-dolijst aan de slag.
Schakel de meldingen van je computer en je smartphone uit. Voorzie vaste momenten om berichten te lezen, erop te reageren. Heb je het echt moeilijk om die smartphone aan de kant te leggen? Maak er dan een spel van met de app Forest.
Maak het voor je kinderen en andere huisgenoten duidelijk wanneer ze je mogen storen. Zet bijvoorbeeld een speciale pet op of laat een lampje branden wanneer je echt volledige focus op je werk nodig hebt. 
Vooral kleinere kinderen hebben het moeilijk om te begrijpen dat je hen niet de hele tijd aandacht kan geven. Maak een visueel plan en duid aan wanneer je samen spelletjes zal spelen of een verhaaltje zal lezen. Toon dat je op andere momenten moet werken en dat je kind dan rustig wat mag kleuren of huiswerk kan maken.
Het kan best eenzaam zijn om vanuit huis te werken, dus vergeet niet om in contact te blijven. Om de teamfocus te vergroten is het handig om dagelijks bij het begin van de dag een conference call te houden, waarin je kort bijpraat over het verloop van de voorgaande werkdag, de doelstellingen van die dag en de ontwikkelingen in het team. Je kan zowel collega’s als vrienden en familie ook geregeld (video)bellen, appen of een kaartje sturen per post.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.