Eerste hulp bij de aankoop van een nieuwe wagen of tweedehands auto

Ben jij op zoek naar een andere wagen? Het grote aanbod bezorgt je vast en zeker heel wat keuzestress. Weet je niet waar te beginnen? Lees dan snel deze blog met tips en tricks. Zo maak je zeker de juiste keuze.
Vooraleer je een nieuwe of tweedehandswagen kan aankopen, moet je natuurlijk wel weten waar je precies naar op zoek bent. Ga je voor een nieuwe of een tweedehands auto? Hoeveel plaatsen moet de wagen tellen? Heb je een grote koffer nodig of volstaat een iets kleinere? Hoeveel kilometer denk je er jaarlijks mee te rijden? Wil je een sportief model of toch eerder een break of SUV? Ga je voor elektrisch of hou je het op benzine of hybride? Met het antwoord op je vragen kan je al een aantal opties uitsluiten en gerichter kiezen.

Bij de aankoop van een auto zijn er bepaalde kenmerken waar je, naast de aankoopprijs, extra aandachtig voor moet zijn: het verbruik, de onderhoudskosten en verzekeringen. Voor de berekening van je autoverzekering wordt er onder andere gekeken naar het vermogen, de waarde en het gebruik van je auto. Ook het aantal afgelegde kilometers per jaar, je leeftijd, woonplaats, schadeverleden en de betalingstermijn die je kiest, zijn van belang. Heeft jouw nieuwe auto enkele handige rijhulpsystemen? Meld dat dan zeker bij je verzekeraar. Omdat ze de kans op een schadegeval verlagen, kan je immers rekenen op een mooie korting. Wist je trouwens dat je aan de hand van enkele eenvoudige tips de kostprijs van je autoverzekering naar beneden krijgt? 
 

 • Betaal per jaar in plaats van per maand
 • Maak gebruik van een kilometerverzekering als je relatief weinig afstand aflegt
 • Herbekijk regelmatig je dekkingen
 • Overweeg een hogere vrijstelling
 • Maak gebruik van erkende garages voor herstellingen

Voor je nieuwe wagen heb je een bepaald budget in gedachten. Overweeg zeker ook om naar een elektrische auto over te schakelen! Die biedt je immers heel wat voordelen. Heb je eerder een beperkt budget? Dan loont het de moeite om het aanbod tweedehandswagens eens te bekijken.

Er zijn heel wat aantrekkelijke occasies op de markt. Het is daarom een slim idee om ook eens een kijkje te nemen naar (nieuwere) 2e hands auto’s. Dat kan op gespecialiseerde tweedehandswebsites, maar ook bij je autoverdeler. Heel wat verdelers van automerken beschikken over een interessant tweedehandsaanbod. Als je een tweedehandsauto gaat bekijken, is het belangrijk om enkele zaken nauwkeurig te checken vooraleer je de auto koopt:
 

 • Komt de wagen overeen met de advertentie?
 • De kilometerstand
 • De update van de technische controle
 • De staat van de banden, ramen, lak, airco, dashboard…
 • De carrosserie
 • Het brandstofverbruik
 • De geschiedenis van de auto
 • Eerdere reparaties (distributieriem, remmen…)
 • Het aantal vorige eigenaren

Maak ook zeker een testrit en vraag naar de documenten van de wagen. Zo moet de verkoper je verplicht de originele verkoopfactuur, het roze inschrijvingsformulier, keuringsattest, gelijkvormigheidsattest, tweedehandsrapport en de CAR-PASS met de kilometerstand bezorgen. 

Heb je alle stappen doorlopen en goed vergeleken? Dan kan je je nieuwe of tweedehands auto met een gerust hart kopen! De volgende stap is dan om hem goed te verzekeren. 

Bereken je eigen autoverzekering en contacteer de makelaar in je buurt.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.