Auto-ongeval: moet je
de politie waarschuwen?

 

Als er niemand gewond geraakt is bij het ongeval en er dus enkel sprake is van blikschade, dan is het niet nodig om de politie op de hoogte te brengen. Op voorwaarde dat de tegenpartij en jezelf het eens zijn over de omstandigheden van de aanrijding. 

Wat doe je dan best? Breng eerst jezelf, de bestuurder van de andere wagen en alle passagiers in veiligheid. Vul vervolgens samen een aanrijdingsformulier in en onderteken het. Bezorg je verzekeringsmakelaar een exemplaar, de tegenpartij zal dat ook doen. Ben je in recht, dan zal de verzekeraar van de tegenpartij jouw schade vergoeden. Ben je in fout, dan betaalt jouw verzekeraar de herstelling van de schade van de tegenpartij. Dat gebeurt via de wettelijk verplichte BA-verzekering. De factuur voor je eigen schade zal je zelf moeten betalen, tenzij je een omniumverzekering afgesloten hebt.

Als je met de tegenpartij van mening verschilt over de omstandigheden van het ongeval, dan is het wel noodzakelijk om de politie te verwittigen, ook al zijn er geen gewonden. Teken de plaats van de voertuigen af op het wegdek en verplaats ze nadien naar een veilige stek. Dan wacht je op de politie. Die zal proberen te bemiddelen en vragen om gezamenlijk een aanrijdingsformulier in te vullen. Is er echt geen overeenstemming mogelijk, dan stelt de politie een proces-verbaal op en bezorgt dit aan de politierechtbank.

Bij blijvende onenigheid doe je er goed aan om zelf een aanrijdingsformulier in te vullen met enkel jouw versie. Onderteken nooit een aanrijdingsformulier waarop zaken vermeld worden waarmee jij niet akkoord gaat. Ga ook op zoek naar getuigen die jouw versie onderschrijven. Geef nadien jouw eigen aanrijdingsformulier aan je makelaar. De verzekeraars van beide partijen zullen onderling uitmaken wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Daarbij houden ze uiteraard rekening met de versies van beide partijen en het PV van de politie. Komen de verzekeraars er niet uit, dan zal de politierechtbank moeten oordelen.

Zijn er gewonden, dan contacteer je best altijd de politie en de hulpdiensten. Die komen dan zo snel mogelijk langs. Bekijk in afwachting ook of je hulp kunt bieden aan de gewonden.

Het spreekt voor zich dat je maar beter je voorzorgen neemt. Een ongeval is zo gebeurd en een kwalitatief sterke autoverzekering is dan ook een must. Wil je meer informatie over de wettelijk verplichte autoverzekering of een omniumdekking, neem dan contact met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar, dan vind je hier een verzekeringsmakelaar in je buurt.

Om de schaderegeling zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je bij Allianz trouwens online je schade aangeven. Snel en eenvoudig!

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.