Autodelen zit in de lift. Geen wonder, want het heeft heel wat voordelen. Maar hoe zit het met de verzekering als je een auto verhuurt of huurt?

Autodelen wordt populairder. Da’s logisch, want het biedt heel wat voordelen:

  • Een auto huren in plaats van kopen betekent dat je kosten uitspaart voor carwash, onderhoud en belastingen.
  • Als je zelf je auto verhuurt, verdien je een deel van de aankoopprijs terug.
  • Autodelen is goed voor het milieu want je kan niet te pas en te onpas de auto nemen.
  • Je kan een auto gebruiken in functie van je verplaatsing: een stadswagen voor een korte rit, een break voor op vakantie en bestelwagen om spullen naar het containerpark te brengen.
  • Autodelen gaat makkelijk en snel via deelplatformen. 

Cambio, Stapp.in, Partago … Het zijn maar enkele populaire autodeelplatformen met eigen deelauto’s. Je betaalt doorgaans een eenmalige startkost en dan de prijs per uur of per gereden kilometer. Afspraken over het oppikken en terugbrengen van de auto, of je moet tanken en passagiers mag meenemen, verschillen van platform tot platform.

Elk platform zorgt ervoor dat je verzekerd bent wanneer je een auto huurt. Lees wel goed de voorwaarden en de uitzonderingen. Heb je vragen of twijfels, neem dan zeker contact op met je verzekeringsmakelaar.

Als je beslist om je eigen auto te delen, dan kun je geïnteresseerden vinden en afspraken maken op platformen zoals Cozycar of CarAmigo. Of je kan dichterbij gewoon afspreken met familie, vrienden of buren. In beide gevallen moet je er wel zelf voor zorgen dat je verzekering aangepast is. Vraag het zeker na bij je verzekeringsmakelaar.
Ga meteen opzij nadat je het vuurwerk hebt aangestoken. Alle omstaanders en jijzelf blijven best minstens 5 tot 6 meter van het vuurwerk vandaan. Let ook op spelende kinderen en voorbijgangers.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!