Brandverzekering bij de bank waar je leent?

Geen goed idee!
Als je een woonkrediet wilt onderschrijven, dan zal de bank je verplichten om een brandverzekering te nemen. Je hoeft die echter niet bij de bank zelf af te sluiten, maar kunt gerust kiezen voor een verzekeraar. Meer nog, doorgaans is dat voordeliger. 
Hoewel een brandverzekering niet verplicht is, heeft zowat 95% van de Belgen zo’n verzekering onderschreven. Dat is niet meer dan logisch: een brandverzekering beschermt je woning niet alleen tegen brand, maar ook tegen tal van andere risico’s: storm- en hagelschade, blikseminslag, waterschade,… De term ‘woonverzekering’ dekt dan ook beter de lading dan ‘brandverzekering’. 

Ga je lenen voor de aankoop van vastgoed, dan staat de bank je dat krediet alleen toe als je ook een brandverzekering neemt. Ze zal je zelfs haar verzekering voorstellen en korting geven op de rentevoet van je lening. Dat klinkt aanlokkelijk, want je moet maandelijks minder terugbetalen. Maar schijn bedriegt…

  • Mogelijks betaal je meer voor je woonverzekering dan bij een verzekeraar. Soms is het premieverschil zelfs zo groot dat de korting op je rentevoet erbij verbleekt.
  • Als je een brandverzekering neemt bij je bank dan zit je muurvast zolang je lening loopt. Wil je – na een schade bijvoorbeeld – van brandverzekering veranderen, dan ben je de korting op je rentevoet kwijt. 

Je bent helemaal niet verplicht om je brandverzekering bij je bank te nemen. Maak al eens een brandverzekering simulatie om een idee te krijgen van de premie en kies dan samen met je makelaar de beste optie.

Niet alle woonverzekeringen zijn hetzelfde. Sommige verzekeraars helpen je bijvoorbeeld bij het vinden van een vakman voor herstellingen. Soms krijg je korting als je investeert in inbraakpreventie. Wil je ook een diefstal- of rechtsbijstandsdekking? Dan betaal je hiervoor een kleine extra premie voor een uitgebreide bescherming. Ook als je dure voorwerpen hebt zoals juwelen of kunst, moet je dit melden aan je makelaar. Hij past je brandverzekering dan aan jouw persoonlijke situatie aan.

Heb je geen idee hoeveel een brandverzekering je kost? Maak hier dan al eens een brandverzekering simulatie.
Heb je nog bijkomende vragen over de verzekering van je wagen? Neem dan zeker contact op met je verzekeringsmakelaar.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!