3 manieren om minder belastingen te betalen

Het is weer zover: je moet je belastingaangifte invullen. Zoals elke Belg betaal je uiteraard liefst zo weinig mogelijk belastingen. Pensioensparen en levensverzekeringen helpen je alvast een handje maar er bestaan nog andere manieren die maar weinig mensen kennen. Hier vind je er drie.

De beroepskosten die je als werknemer of ambtenaar maakt, leveren je een belastingvermindering op. Je hoeft er zelfs helemaal niets voor te doen. De fiscus trekt gewoon een forfaitair bedrag af van je inkomen en zo betaal je minder belastingen. Hoeveel minder? Dat hangt af van je loon en er geldt een maximum van 4.720 euro.

Makkelijk, maar heb je ooit al eens berekend hoeveel beroepskosten je werkelijk maakt? Misschien liggen je kosten voor woon-werkverkeer wel hoger dan het forfait, als je bijvoorbeeld ver van je werk woont, en kun je daarvoor nog meer belastingvermindering krijgen. Het loont de moeite om dat eens uit te pluizen. Vraag het desnoods aan je verzekeringsmakelaar, die weet perfect hoe het moet.

Vallen je werkelijke beroepskosten hoger uit dan het forfait, dan kun je ze op je belastingaangifte invullen. Ook de kosten die je maakt om van thuis uit te kunnen werken (bv. de aankoop van een pc), mag je trouwens (deels) meerekenen. Je moet je werkelijke beroepskosten wel kunnen bewijzen aan de fiscus.

Verdien je wat bij via een flexi-job? Dan is je brutoloon ook meteen je nettoloon! Want op de inkomsten uit je flexi-job betaal je geen belastingen en geen socialezekerheidsbijdragen. Je hoeft ze ook niet aan te geven op je belastingformulier. Flexi-jobs vind je trouwens niet enkel in de horeca maar onder andere ook bij warenhuizen, bakkers, slagers, kappers en kledingwinkels.
Heb je een collectieve bonus gekregen van je werkgever? Dat voordeel staat officieel bekend als ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’. Zolang deze bonus niet hoger ligt dan 2.880 euro (aanslagjaar 2019), betaal je er geen belastingen op. Opgelet, je moet de fiscale vrijstelling wel aanvragen via je belastingaangifte. Vermeld daarvoor het exacte bedrag van je bonus bij code 1244/2244. Ligt je bonus hoger dan 2.880 euro? Dan zal het saldo belast worden.
Worstel je bij het invullen van je belastingaangifte met een aantal vragen? Roep dan de hulp in van een specialist. De FOD Financiën en heel wat gemeenten organiseren bijvoorbeeld infosessies maar ook je verzekeringsmakelaar kan je zeker helpen. Hij zal je trouwens ook gerichte tips geven om in de toekomst minder belastingen te betalen, zoals via pensioensparen of langetermijnsparen.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.