Elektrische auto verzekeren: hoe doe je dat?
Elektrische auto wordt populairder
Het aantal elektrische auto’s in ons land neemt systematisch toe. Hij biedt dan ook wel wat voordelen:
- milieuvriendelijk
- subsidies bij aankoop
- de kosten voor het opladen liggen een stuk lager dan de kostprijs van benzine of diesel (opladen gaat wel trager dan tanken)
- minder onderhoudskosten, omdat een elektrische auto nu eenmaal minder onderdelen heeft
- fiscaal interessanter: hogere afschrijvingen en een lager voordeel alle aard
Waarom is het met al deze voordelen dan nog geen stormloop op elektrische auto’s? Voorlopig hangt er nog een hoog prijskaartje aan vast en hebben mensen ook wat schrik voor de beperkte actieradius. Maar dat verandert snel. Er verschijnen steeds meer goedkopere modellen op de markt, met een maximumbereik dat ook in de lift zit.
Omniumverzekering onmisbaar voor elektrische auto’s
Als je een elektrische auto hebt, dan ben je net als voor elke andere wagen wettelijk verplicht om een BA-autoverzekering te nemen. Die dekt de schade die jij veroorzaakt aan de auto van iemand anders. Omgekeerd: als de tegenpartij in fout is, betaalt zijn BA-verzekeraar jouw schade.
Heb je bij een ongeval in fout schade aan je eigen wagen, dan wordt die niet vergoed door de BA-autoverzekering. En de reparatiekosten lopen omwille van de elektrische accu vaak hoger op dan bij een klassieke wagen. Daarom is het interessant om een elektrische auto zeker ook omnium te verzekeren. Dan ben je niet alleen beschermd bij schade die je zelf veroorzaakt hebt aan je wagen, maar ook voor schade door brand, glasbreuk, storm, hagel en een aanrijding met een dier. Vandalisme en diefstal vallen eveneens onder de omniumverzekering.
De verzekering voor een elektrische wagen is meestal duurder dan voor een klassieke auto. Dat komt omdat de aankoopprijs hoger ligt en de auto ook meer weegt. Wil je weten welke premie je betaalt voor je elektrische wagen, doe dan een autoverzekering simulatie.
Aanvullende verzekeringen voor je elektrische auto
Naast de BA- en de omniumverzekering overweeg je best ook volgende verzekeringsoplossingen:
- Is de batterij van je elektrische auto plat? Dan heb je hopelijk een goede bijstandsverzekeraar die je auto naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt sleept of naar jou thuis.
- Je BA-verzekering dekt sowieso de schade van zwakke weggebruikers. Heb je een ongeval in fout, dan wordt de schade van je passagiers vergoed. Maar je eigen schade als bestuurder niet. Daarvoor neem je best een bestuurdersverzekering.
- Ontstaat er discussie bij een ongeval en dreigt het conflict uit te monden in een juridische procedure? Dan wil je natuurlijk dat jouw belangen optimaal verdedigd worden. Een rechtsbijstandsverzekering neemt de kosten en erelonen voor advocaten op zich.