Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto?

Elektrische wagens kenden een moeilijke start maar zijn, na hybride wagens, nu goed op weg om een groter aandeel in het wagenpark te veroveren. De voordelen halen het immers steeds vaker van de nadelen en meer mensen raken overtuigd van de meerwaarde van elektrisch rijden. In deze periode van autosalon kortingen loont het de moeite om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Betere luchtkwaliteit
Over de hele levensduur bekeken (productie inbegrepen) stoot een elektrische auto gemiddeld 55% minder CO2 uit dan een benzinewagen en produceert hij ook gevoelig minder schadelijke stikstofoxiden (NOx). Zo verbetert elektrisch rijden de lokale luchtkwaliteit.

Eenvoudig oplaadbaar
Een elektrische wagen opladen wordt steeds makkelijker want op parkings en in garages komen er nu in sneltempo publieke laadpalen bij. Als je zelf thuis een slimme laadpaal installeert, kan je in 2022 tot 1.500 euro belastingvoordeel doen.

Lagere onderhoudskosten
Tegenover de hogere aankoopprijs staat een lagere onderhoudskost. Een elektrische auto heeft een pak minder onderdelen dan een wagen met verbrandingsmotor. Dat betekent dus minder onderhoud en minder slijtage. 

Minder geluidsoverlast
Elektrische auto’s zijn gevoelig stiller dan een benzine- of dieselauto. In de stad produceren ze gemiddeld zo’n 56 decibels, of het geluid van een wasmachine, wat niet alleen het rijcomfort verhoogt, maar ook de overlast voor de omgeving vermindert. 

Fiscale voordelen
Elektrisch rijden wordt de laatste jaren door de overheid sterk gestimuleerd. Zo ben je in het Vlaams gewest vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting bij de aankoop van een 100% elektrische wagen. In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk gewest betaal je een minimum aan belastingen, namelijk 61,50 euro BIV en 83,95 euro verkeersbelasting. Sommige lokale besturen geven particulieren ook een premie bij de aankoop of lease van een elektrische auto. Voor vennootschappen en zelfstandigen zijn 100% elektrische wagens in 2022 volledig aftrekbaar.

Lagere gebruikskosten?
Dat is in deze tijden niet altijd een zekerheid. Wie zonnepanelen heeft en overdag zijn wagen kan opladen aan zijn eigen laadpaal, is wellicht voordeliger af. Maar de energiemarkt is momenteel zo volatiel, dat niemand kan voorspellen of de gebruikskosten voor een elektrische wagen in de toekomst effectief lager zullen zijn. 

Onder de gebruikskosten van je wagen valt natuurlijk ook de verzekering. Goed nieuws op dat vlak: nog tot 30/09/2022 geniet je bij Allianz voor een volledige elektrische wagen 20% korting op je BA- en Omniumverzekering.

Productie laat grote ecologische voetafdruk na
Ondanks de gevoelig lagere uitstoot van CO2 en stikstofoxiden tijdens het rijden, moet bij de milieu-impact van de elektrische wagen een kanttekening geplaatst worden. Zo komt er bij de productie van de batterijen wel veel CO2 vrij (de zogenoemde indirecte uitstoot) en vormt de ontginning van de benodigde zeldzame metalen zoals lithium, een zware aanslag op het milieu.

Dure aankoopprijs
Een elektrische auto is in aankoop duurder dan een benzine- of dieselwagen, maar is fiscaal interessanter. Ook qua onderhoud en verbruik betaal je minder dan voor een traditionele wagen.

Trage laadtijd
Aan een normaal laadpunt duurt het enkele uren om de batterij van je wagen voldoende op te laden. Snelladen langs autosnelwegen kan vaak al op minder dan een uur, maar is ook een pak duurder.

Beperkte autonomie
Hoewel de technologie snel evolueert, rijd je met een volle accu nog altijd minder kilometers dan met een volle tank. De actieradius hangt af onder meer af van de grootte van je wagen en ligt gemiddeld rond de 300 kilometer. Zeker voor wie vaak lange afstanden aflegt of graag met de auto op reis gaat, is deze relatief beperkte autonomie vaak nog een struikelblok. Zeker omdat het in sommige regio’s nog zoeken is naar laadpalen.

Dankzij het groeiende aantal laadpalen, de lage gebruikskosten en stevige fiscale stimuli, wordt elektrisch rijden steeds interessanter. Allianz geeft graag een extra duwtje in de rug met een tijdelijke korting van 20% op de BA- en Omniumverzekering van 100% elektrische wagens. Bereken je eigen autoverzekering en contacteer de makelaar in je buurt 
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.