Een fietshelm biedt het meeste bescherming wanneer je met een snelheid tot 20 km/u tegen de grond valt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je evenwicht verliest, tegen een paaltje rijdt of plots moet remmen of uitwijken. Al deze situaties maken een derde uit van alle fietsongevallen. Bij één fietsongeval op drie vermindert een helm dus aanzienlijk het risico op een hoofd- en hersenletsel. Heb jij nog meer argumenten nodig om er een te dragen?
Wanneer beschermt de fietshelm?
Voor wie heeft de fietshelm het meeste nut?
Omdat kinderen en oudere mensen vaker vallen met de fiets, is een fietshelm voor hen zeker een aanrader. En ook wie tegenwoordig met een elektrische fiets rijdt, kan er best een gebruiken. Want omdat zo’n fiets zwaarder en sneller is en het gewicht anders verdeeld zit, gaan mensen er vaker mee tegen de grond. Rijd je met een speed pedelec (tot 45 km/u) dan ben je verplicht om een helm te dragen, net zoals op een motorfiets. Deze helm moet niet alleen je hoofd, maar ook je nek en je slapen beschermen.
Welke fietshelm moet je kiezen?
Een fietshelm moet veilig zijn, goed zitten en er het liefst ook nog leuk uit zien.
Op deze zaken moet je letten:
- een volwassenenhelm moet het CE-kwaliteitslabel EN-1078 hebben, een kinderhelm EN-1080.
- je moet de helm goed kunnen afstellen zodat hij niet te strak zit maar ook niet naar voor of naar achter valt. Probeer het uit in de winkel.
- draag je bij het fietsen meestal een (zonne)bril, zet die dan op bij het passen.
- kies het liefst een helm in een opvallende kleur of met reflecterende stroken.
- let op met tweedehandshelmen: zelfs al zie je aan de buitenkant niets, ze kunnen binnenin wel beschadigd zijn. Om die reden koop je trouwens na een ongeval best een nieuwe helm.
Hoe zet je een fietshelm goed op?
Een fietshelm kan je alleen beschermen als je hem goed opzet. Zorg ervoor dat hij horizontaal op je hoofd staat, je slapen bedekt en mooi aansluit. De helm mag niet bij het minste knikje met je hoofd naar voor of naar achter vallen. De riempjes aan de zijkant moeten je oren helemaal vrij laten. Tussen je kin en het riempje onderaan passen idealiter twee vingers.
Hoe zet je een fietshelm goed op?
Als fietser heb je jammer genoeg je veiligheid niet volledig zelf in de hand. Toch pech of een ongeval? Denk dan zeker aan de fietsbijstand in je familiale verzekering. Ook een verzekering ongevallen privéleven kan nuttig zijn.
Vraag ernaar bij je makelaar.
Contact met Allianz of een makelaar

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00.
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.