Geld lenen voor een auto
of auto leasen

de voor en nadelen op een rijtje
Je hebt een oogje op een nieuwe auto, maar wil gespreid betalen. Wat is dan voor jou de beste optie: een traditionele autofinanciering of een private leasing?

Een autolening of -financiering gaat als volgt: je leent geld van een kredietgever, koopt daarmee de auto en betaalt daarna elke maand een stukje van het geleende bedrag terug, plus interesten.

Bij een autofinanciering word jij eigenaar van je auto. Jij betaalt dus zelf ook alle bijkomende kosten voor brandstof, onderhoud, taksen en verzekeringen. Als je op een bepaald moment beslist om de auto weer te verkopen, dan kan dat gewoon. Opgelet, als op dat moment je autolening nog niet helemaal terugbetaald is, moet je natuurlijk wel nog het saldo storten aan de kredietgever.

Bij een leasing kies jij de auto, maar is de leasingmaatschappij eigenaar. Jij huurt nadien de auto voor een afgesproken termijn en een vast maandbedrag. Loopt het leasecontract af, dan kun je de auto kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Pas als je dat bedrag betaalt, word je zelf eigenaar van de auto.

Binnen het leasing-concept bestaan er verschillende formules. Zo kan je kiezen voor een operationele leasing, waarbij de bijkomende kosten (taksen, onderhoud, bijstand …) in jouw maandelijkse huurbedrag verrekend zijn. Heel wat ondernemingen kiezen hiervoor, omdat ze zo de kostprijs van hun vloot exact kunnen budgetteren.

Maar ook als particulier kun je een auto leasen. Dat noemen we dan een private leasing. Die lijkt heel erg op een operationele leasing, met dat verschil dat je de auto niet kunt kopen op het einde van de leasetermijn. 

De voordelen van een leasing:

  • Je hoeft niet meteen veel geld te betalen om met een nieuwe auto te rijden.
  • Je kunt gunstprijzen afdwingen omdat leasemaatschappijen heel wat auto’s aankopen.
  • Extra kosten voor onderhoud en tanken zitten verrekend in je huurbedrag.

De belangrijkste nadelen zijn dat je als privépersoon geen eigenaar kunt worden van de auto en dat je de leasemaatschappij een schadevergoeding moet betalen als je de leasing vroegtijdig stopzet. Ook moet je vooraf inschatten hoeveel kilometers je op jaarbasis zult rijden met je auto. Als het werkelijke aantal hoger ligt, dan wordt je maandbedrag aangepast (lees: verhoogd).

Dat hangt af van jouw verwachtingen. Bij een leasing kan het bedrag dat je per maand betaalt lager liggen dan bij een lening, maar op het einde van de rit ben je pas eigenaar van de auto als je de restwaarde op tafel legt. Voordeel is dan weer dat je met een leasing makkelijker een duidelijk budget kunt vooropstellen voor je auto omdat je heel wat bijkomende kosten kan laten opnemen in je maandbedrag.

Als je leent voor een auto, dan neem je best een omniumverzekering. Want beeld je eens in dat je bij een ongeval in fout je wagen total loss rijdt. Dan moet je nog verder je autolening afbetalen, maar heb je geen auto meer…

Voor een leasewagen geldt hetzelfde principe. Op het einde van je leasingcontract moet je de schade aan je wagen zelf vergoeden. Heb je een omniumverzekering, dan laat je gewoon de schade herstellen op kosten van de verzekeraar. Jij betaalt alleen de vrijstelling. Nagenoeg alle leasingmaatschappijen keuren het leasingcontract trouwens pas goed als je een omniumverzekering afsluit.

Uiteraard moet je in elk geval een BA-autoverzekering nemen. Die is wettelijk verplicht in ons land en dekt de schade die je aan andere verkeersgebruikers veroorzaakt (bij een ongeval in fout). Interessante bijkomende verzekeringen zijn een bestuurdersverzekering, rechtsbijstandsverzekering en bijstandsverzekering.

Bereken hier de prijs voor je autoverzekering.
Heb je nog bijkomende vragen over de verzekering van je wagen? Neem dan zeker contact op met je verzekeringsmakelaar.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!