Werk jij ook weer meer van thuis uit en heb je de berging ondertussen al maar omgetoverd tot thuiskantoor? Nu we zo veel tijd in ons kot doorbrengen, kan er al eens sneller iets foutlopen. Enkele voorbeelden: een val van de trap omdat je snel snel die call van je baas wilde opnemen, een oververhitte bureaulamp die in brand schiet of een stoel waar je doorzakt en zo je pols breekt (coronakilo’s, we blame you). Welke verzekering dekt nu wat precies? Bestaat er zoiets als een verplichte verzekering? En welke verzekering is in bepaalde situaties heel erg handig?

Ook al zitten we vaak in ons kot, toch nemen we soms nog de auto. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Wat met je autoverzekering: is die verplicht of niet?

Het antwoord op die vraag hangt af van wat je precies met je autoverzekering bedoelt. Verschillende verzekeringen dekken immers risico’s die met autorijden te maken hebben:

 • Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen (BA-motorvoertuigen) is een verplichte verzekering. Ben je bij een ongeval in fout, dan vergoedt deze polis de schade van de tegenpartij. Je eigen schade wordt, als je in fout bent, niet terugbetaald. Ben je betrokken bij een ongeval en is de tegenpartij in fout? Dan zal de BA-verzekeraar van die tegenpartij jouw schade vergoeden. Ter info: ook voor een speed pedelec met autonome motor moet je zo’n BA-verzekering onderschrijven.
 • Wil je ook je eigen schade te allen tijde verzekerd hebben? Dan heb je de keuze tussen een volledige of een mini-omniumverzekering. Een mini-omniumverzekering beschermt je tegen schade door brand, storm en hagel, een aanrijding met een dier, glasbreuk en diefstal. Bij een volledige omnium komen daar nog vandalisme en je eigen schade bij een ongeval bij.
 • Ben je in fout en raak je gewond? Dan bestaat de kans dat je een gepeperde factuur zult krijgen voor medische verzorging. Mogelijk kan je ook een tijdje niet werken. Met een bestuurdersverzekering hoef je je over de financiële gevolgen hiervan alvast geen zorgen te maken.
 • Ten slotte kunnen ongevallen met verschillende partijen soms tot heel wat discussies leiden, tot in de rechtbank toe. Een rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat je belangen optimaal verdedigd worden. 

Voor alle duidelijkheid: enkel de BA-autoverzekering is wettelijk verplicht.

In sommige gevallen kan je op basis van een contract verplicht worden om bepaalde verzekeringen te onderschrijven:

 • Brandverzekering voor huurders
 • Verhuurders kunnen huurders er contractueel toe verplichten om een brandverzekering af te sluiten.

 • Omniumverzekering wagen
 • Sluit je een lening af voor de aankoop van een nieuwe wagen? Of ga je een leasing aan? Kredietverstrekkers of leasingmaatschappijen verplichten je vaak om in dat geval een omniumverzekering voor je auto te nemen.

Voorts zijn er nog heel wat facultatieve – dus niet verplichte – verzekeringen. Onderstaande verzekeringen zijn echter in veel gevallen wel aan te raden: 

 • Familiale verzekering
  Deze dekt de schade die jij, je gezinsleden en zelfs je huisdieren veroorzaken aan derden. Ook accidentjes met de fiets, je elektrische step, hoverboard en drone, of blunders van de huishoudhulp (babysit, poetshulp, thuisverzorger) vallen onder de familiale verzekering.
 • Car Plan Assistance +
  Moet je voor je werk regelmatig de baan op? Bij een platte band, pech of een ongeval binnen Europa geniet je dankzij deze verzekering van pechverhelping, een vervangwagen of overnachting tijdens de herstellingen en repatriëring. Klinkt handig, toch?
 • Brandverzekering
  Met een brandverzekering is je huis tegen heel wat types van schade aan je woning beschermd. Denk aan:
  - brandschade, bv. door een kortsluiting
  - een barst of breuk in je ramen
  - waterschade, bv. door een lek in de leidingen
  - storm- en hagelschade
  - schade door vandalisme

  optioneel kan je jouw brandverzekering aanvullen met een diefstalwaarborg en een extra dekking voor dure voorwerpen, zoals kunst en juwelen.
 • Ongevallenverzekering
  Ben je wat onhandig? Dan is een ongevallenverzekering geen overbodige luxe. De verzekeraar komt tussen als je een ongeval voorhebt, bijvoorbeeld door de medische kosten te vergoeden, een uitkering te voorzien bij arbeidsongeschiktheid en zelfs bij overlijden.
 • Alle bouwplaats risico’s verzekering
  Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan is deze verzekering bijna onmisbaar. Het is een All Risk-verzekering voor schade aan het gebouw. Gaat er iets mis, dan hoef je alvast geen schrik te hebben van ellelange discussies en procedures tussen partijen.

Wil je het jezelf liever gemakkelijk maken? Combineer dan de verzekeringen die jij wilt en geniet van het voordelig Allianz All-in-One verzekeringspakket. Je bent op maat verzekerd, betaalt geen franchise (onder voorwaarden) en je spreidt gemakkelijk je facturen. Je pakket moet minstens uit drie verzekeringen bestaan.

 • Een auto en/of woonverzekering
 • Aangevuld met: een familiale verzekering, een verzekering voor een tweede voertuig of een verzekering lichamelijke ongevallen

Wil je weten welke oplossing het best bij jou past? Neem dan contact op met je makelaar.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.