Hoe wordt de prijs van je autoverzekering berekend?

 

De manier waarop je autopremie berekend wordt, hangt niet alleen af van het type autoverzekering, maar ook van je persoonlijke profiel en de mogelijke kortingen die je krijgt. Jouw autoverzekeringspremie is dan ook erg persoonlijk.

Eerst en vooral moet je een onderscheid maken tussen de verschillende types autoverzekeringen die op de markt aangeboden worden. Zo heb je de BA-autoverzekering: deze is wettelijk verplicht en vergoedt de schade aan derden als je een ongeval in fout hebt. Verder kan je ook een omniumverzekering afsluiten, die je auto beschermt tegen heel wat risico’s: eigen schade (ook als je in fout bent), diefstal, brand-, storm- en hagelschade, glasbreuk, vandalisme en een aanrijding met dieren. Een Mini Omnium bevat dezelfde waarborgen, behalve eigen schade en vandalisme.

De premie voor een BA-autoverzekering enerzijds en een (Mini) Omnium anderzijds worden niet op dezelfde manier berekend. Voor de (Mini) Omniumverzekering spelen immers een aantal bijkomende criteria een rol.

De premie voor je BA-autoverzekering wordt berekend op basis van een aantal parameters. Dit zijn de voornaamste: 

 • het vermogen van de auto, uitgedrukt in KiloWatt (KW)
 • de leeftijd en rijervaring van de voornaamste bestuurder
 • de schadehistoriek van de voornaamste bestuurder. Als je verandert van verzekeraar krijg je een schadeattest dat jouw schadegevallen van de voorbije vijf jaar vermeldt. Heb je geen ongevallen in fout gehad de voorbije vijf jaar, dan levert dit je een goedkopere premie op.
 • het gebruik van de auto: enkel voor privédoeleinden of ook voor je beroep?
 • de regio waar je woont: over het algemeen zal je autoverzekeringspremie duurder zijn als je in de stad woont.

De belangrijkste criteria waar rekening mee gehouden wordt voor de BA Autoverzekering, gelden eveneens voor een (Mini) Omniumverzekering. Maar er komen nog enkele parameters bij in verband met je wagen en de waarborgen en formule van je (Mini) Omniumverzekering.

Met welke bijkomende parameters houden verzekeraars rekening bij het bepalen van de premie voor je (Mini) Omniumverzekering?

 • Kies je voor een Mini Omnium of voor een Omnium? Een Omnium biedt meer waarborgen en is dus duurder.
 • De prijs van je auto.
 • De leeftijd van je wagen.
 • De vrijstelling in je verzekering: hoe hoger die vrijstelling, des te lager de premie
 • De precieze verzekeringsformule: wordt rekening gehouden met de cataloguswaarde, de factuurwaarde ... ?

Je kan op de premie voor jouw autoverzekering aanzienlijke kortingen genieten. We geven enkele voorbeelden:

 • Bevat je wagen één of meerdere rijhulpsystemen (dodehoekcontrole, autonoom noodstopsysteem, aandachtsassistent, rijstrookondersteuning of adaptieve Cruise Control), dan levert dit je bij Allianz 10% korting op.
 • Rijd je maar een beperkt aantal kilometers per jaar? Dan kan jouw premiekorting oplopen tot 9%.
 • Kies je voor herstellingen voor het netwerk van Allianz Topherstellers, dan geniet je 10% korting op je (Mini) Omnium. 

Je merkt het: de premie van je autoverzekering is erg persoonlijk. Bereken je autopremie en ontdek welke korting je krijgt via deze link
Heb je nog bijkomende vragen over autoverzekering? Contacteer je verzekeringsmakelaar

Ontdek meer over de huidige kortingen:

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!