Huis afbetaald? Zó haal je het maximum uit je spaargeld!

Ook zo hard afgeteld naar dit moment? Je huis is ein-de-lijk afbetaald, en dat betekent dat je je welverdiende maandloon volop kunt laten renderen. Sommigen gebruiken hun aangedikte zichtrekening voor een verre reis, een nieuwe auto of een renovatie van de woning. Anderen zien het extra kapitaal dan weer als dé gelegenheid om een appeltje voor de dorst op te bouwen. Toch is er ook een keerzijde. Want je hypothecaire lening leverde flink wat fiscale voordelen op. Ontdek hier wat je financiële mogelijkheden zijn.
De dag waarop je lening is afbetaald, zul je niet gauw vergeten. Voortaan blijft het bedrag dat maandelijks naar je bank of kredietinstelling ging, gewoon op je zichtrekening staan. En zoiets gaat niet onopgemerkt voorbij. Je koopkracht neemt zienderogen toe, met alle mogelijkheden van dien. Toch doe je er goed aan om de extra centen niet zomaar over de balk te gooien. Financiële tegenvallers zijn altijd mogelijk, en bovendien is het wettelijk pensioen vaak maar net genoeg om in je levensonderhoud te voorzien.

Dé grote troef van een woonkrediet zijn de fiscale voordelen. Hoewel de woonbonus intussen sterk werd hervormd, levert een hypothecaire lening nog altijd een mooie belastingvermindering op. Nadat je lening is afbetaald, valt die plots weg. Gelukkig kun je de ‘fiscale korf’ gemakkelijk weer opvullen. De beste manier daarvoor is langetermijnsparen. Het maximale spaarbedrag dat je per jaar fiscaal kunt inbrengen is afhankelijk van je inkomen, met als limiet 2.260 euro voor het aanslagjaar 2016.

Wanneer de loopduur van je langetermijnsparen verloopt, heb je bovendien recht op deze zaken:

  • De premies die je hebt betaald, verminderd met de kosten en taksen.
  • De intresten, ook wel het gewaarborgd rendement genoemd.
  • De eventuele winstdeling die de verzekeraar betaalt.

Op die manier bouw je dus een mooie reserve op voor je oude dag. Denk maar eens aan wat je daar allemaal mee kunt doen: een deugddoende cruise boeken, je kleinkinderen gelukkig maken, investeren in topcomfort, … Een leuk vooruitzicht!

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.