Inbraak voorkomen tijdens je vakantie

Zo voorkom je een inbraak tijdens je vakantie
Heb je binnenkort een reis gepland? Dan kan je huis best wat extra aandacht gebruiken. Want het laatste wat je wilt is dat inbrekers je woning overhoop halen en je spullen stelen. Zo pak je inbraakpreventie slim aan.
Op vakantie gaan is leuk en je kijkt er vast erg naar uit. Maar pas op met berichten op sociale media over je nakende vertrek of je reis. Zorg ervoor dat je huis bewoond lijkt. Hoe? Met een timer gaan de lichten automatisch aan en uit en de rolluiken vanzelf op en neer. Spreek af met buren of familieleden om de brievenbus leeg te maken en de auto af en toe te verplaatsen. Heb je je huis en tuin graag extra netjes opgeruimd voor je vertrekt? Niet doen! Maak het niet properder dan anders want dat valt hard op. Zeker voor mensen met snode plannen! Laat je buren weten dat je met vakantie bent. Als zij hun hond uitlaten of voorbijfietsen, kunnen ze een oogje in het zeil houden. Ze weten als de beste wanneer er iets niet pluis is. Sociale controle, weet je wel. Vraag desnoods aan de politie om af en toe te patrouilleren in je straat.
OInbrekers slaan niet alleen hun slag tijdens jouw vakantie, maar vaak ook gewoon terwijl je aan het werk bent of even boodschappen doet. Zelfs op klaarlichte dag dus. Maak er daarom een goede gewoonte van om je huis altijd zo inbraakveilig mogelijk te maken. Sluit alle toegangen tot je woning altijd goed af, ook als je maar eventjes de deur uit bent. Vergeet de rolluiken, het kelderluik en het tuinpoortje niet. Plaats veilige sloten en blokkeer schuifdeuren bijvoorbeeld met een stuk hout. Laat geen waardevolle spullen achter op goed zichtbare plaatsen. Heb je dure voorwerpen aangekocht, plaats de kartonnen verpakkingen dan niet bij het oud papier aan de stoep. Zorg ervoor dat de toegangsdeuren aan je woning goed verlicht zijn. Plaats bewegingssensoren op je buitenverlichting of installeer tijdschakelaars. Voorzie je deuren en ramen van veiligheidssloten. Laat veiligheidsglas plaatsen. Heb je een alarmsysteem? Maak er dan een gewoonte van om dit altijd aan te zetten wanneer er niemand thuis is.

Preventie is belangrijk, maar zorg er ook voor dat je goed verzekerd bent voor als inbrekers toch bij je binnen geraken. Het bespaart je heel wat zorgen en kosten. Let op… Een diefstaldekking zit meestal niet standaard in je brandverzekering. En ook dure spullen zijn niet automatisch verzekerd. Het is alleszins nuttig om dit even te bekijken met je makelaar.

Hou sowieso van al je waardevolle spullen steeds documenten bij die als bewijs kunnen dienen: foto’s, aankoopfacturen, garantiebewijzen,…

Nog vragen in verband met je diefstalverzekering? Contacteer een makelaar in je buurt voor meer info.