Langetermijnsparen: zeker doen, ook in 2018!

Wil je sparen voor jouw pensioen, dan is niet alleen pensioensparen interessant. Ook met het langetermijnsparen kun je een mooi pensioenspaarpotje opbouwen. En je krijgt er nog een aantrekkelijk belastingvoordeel bovenop. Wil je er alles over weten? Lees dan zeker verder.
Bij het langetermijnsparen stort je regelmatig premies in een tak 21-verzekering (met gewaarborgd rendement en eventuele winstdeling), een tak 23-verzekering (gekoppeld aan beleggingsfondsen) of een combinatie van beide.. Als je later met wettelijk pensioen gaat, wordt je bijeen gespaarde kapitaal uitgekeerd. Er gaat wel nog wat taks af. Dat kapitaal is een mooie bonus bovenop je wettelijk pensioen en geeftje de kans om zorgeloos te doen wat je wilt na je pensioen.
De premies die je stort voor het langetermijnsparen, leveren je een belastingvoordeel op van 30%. Anders gezegd: als je € 1.000 stort in je contract langetermijnsparen, betaal je € 300 minder belastingen. Een rendement dat je niet mag laten liggen!
Het maximumbedrag dat je per jaar mag storten in jouw verzekering langtermijnsparen, hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, des te hoger jouw maximale premie. Toch geldt er ook een absoluut maximum: dat bedraagt € 2.310 voor 2018. Om je een idee te geven: zodra jouw beroepsinkomen hoger ligt dan om en bij € 34.000 kun je de maximumpremie van € 2.310 storten. Doe je dit, dan geniet je een belastingvoordeel van € 693.
Gehuwde en (wettelijk of feitelijk) samenwonende koppels mogen twee contracten langetermijnsparen afsluiten. Zo kan elk van de partnersvia zijn of haar contract een belastingvoordeel krijgen.

Krijg je het fiscale voordeel ook als je een huis gekocht hebt en hiervoor een lening afgesloten hebt? Niet altijd. Even opletten dus.

Het belastingvoordeel voor het langetermijnsparen behoort tot dezelfde korf als het fiscale voordeel voor een hypothecair krediet (woonbonus) en de schuldsaldoverzekeringen. Als je een hypotheeklening afgesloten hebt, dan is de kans reëel dat je korf al volledig opgevuld is en je dus geen ruimte meer over hebt voor belastingvoordeel via het langtermijnsparen.

Betekent dit dat langtermijnsparen voor jou in dat geval zinloos is? Zeker niet! Je kan met het langetermijnsparen nog altijd sparen voor je pensioen en je krijgt nog een extra troef in handen: als je nooit belastingvoordeel genoten hebt voor je langtermijnsparen, wordt je eindkapitaal ook niet belast!

Ben je particulier, dan kun je langetermijnsparen perfect combineren met pensioensparen. Ben je zelfstandige zonder vennootschap, dan kun je daarnaast nog een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en/of een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten.
Heb je als zelfstandige wel een vennootschap, dan is naast een VAPZ ook een individuele pensioentoezegging (IPT) een optie. Je leest hier alles over de mogelijkheden voor zelfstandigen om een aanvullend pensioen op te bouwen.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.