Ruim de helft van de kmo’s werd het afgelopen jaar slachtoffer van malware blijkt uit cijfers van Ponemon Institute. De onzekerheid en angst rond corona maakt ondernemingen extra kwetsbaar. Maar wat is malware precies en hoe kan je je bedrijf ertegen beschermen? 
Malware is ‘malicious’ of kwaadaardige software die je computersystemen binnendringt en daar computers beschadigt, software onbruikbaar maakt, netwerken verstoort en gevoelige informatie steelt. Cybercriminelen blokkeren zo de werking van je bedrijf en gijzelen ze je tot je hen ‘losgeld’ betaalt. Malware is één van de meest voorkomende vormen van cybercrime en het kan je onderneming enorm veel schade toebrengen.
Malware installeren is voor hackers een fluitje van een cent, zeker als je software verouderd of niet up-to-date is. Om malware te downloaden, volstaat het vaak dat een medewerker een onbetrouwbare link aanklikt. De onzekerheid over het coronavirus en het feit dat mensen vaker thuiswerken maakt hen minder alert voor cybercrime en extra kwetsbaar. Daar maken hackers momenteel massaal misbruik van.

Eens de malware in je computersystemen zit, is het redden wat er te redden valt. Je bedrijf kan dus maar beter voorkomen dan genezen. Een goed cybersecurity beleid steunt op 3 grote pijlers:

  • een stevige firewall en up-to-date antivirussoftware
  • een sterk cyberbewustzijn bij je medewerkers
  • een goede cyberverzekering

Hier vind je onze richtlijnen om je bedrijf tegen cybercriminaliteit te beschermen plus 5 concrete tips om veilig digitaal te ondernemen.

Een van onze adviezen is om een Cyberscan uit te voeren in je bedrijf en in enkele minuten je cyberrisico’s in beeld te krijgen. Daarna kan je verzekeringsmakelaar je verder helpen met het juiste advies en de juiste cyberverzekering voor je kmo.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.