Mijn spaargeld brengt niets op: wat kan ik doen?

De intresten voor spaarrekeningen staan historisch laag. Als je rekening houdt met de inflatie, verliest je geld jaarlijks aan waarde en is er sprake van koopkrachtverlies. Maar dat weerhoudt de Belgen er niet van om hun spaargeld massaal op spaarrekeningen te plaatsen. Het gaat in totaal om een bedrag van meer dan 250 miljard euro. Gelukkig zijn er alternatieven om je centen beter te laten renderen. Een overzicht.

Je spaargeld beleggen is financieel interessanter dan het op een spaarrekening te zetten. Het potentiële rendement ligt heel wat hoger. Uiteraard zijn er risico’s verbonden aan beleggingen en ben je meestal niet zeker van een gewaarborgd rendement. Het is zaak om je spaarreserve voor uitgaven op korte termijn en de risico’s vooraf goed in te schatten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Je makelaar in verzekeringen zal daarom samen met jou een analyse maken van je kennis en ervaring met financiële producten, je financiële situatie, je spaar- en beleggingsdoelstellingen en je risicogevoeligheid. Op basis hiervan en van je verlangens en behoeften zal hij je een geschikte belegging voorstellen die overeenstemt met je persoonlijke situatie.

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord: tak 21, 23 en “44”. Het zijn levensverzekeringen die een waardig alternatief vormen voor de spaarrekening.

  • Tak 21 biedt, naast de mogelijkheid om je belegging geheel of gedeeltelijk te beschermen, een mogelijke winstdeling.
  • Bij tak 23 hangt het rendement af van de resultaten van de fondsen waarin je investeert. Beleggen in tak 23 kan heel rendabel zijn maar houdt ook bepaalde risico’s in.
  • Tak “44” – ook al bestaat die officieel niet – wordt meer en meer gebruikt als in eenzelfde contract tak 21 en 23 gecombineerd kan worden.

Pensioensparen is en blijft een interessante manier om je spaarcenten te laten renderen. Je spaart op je eigen tempo jaarlijks een bedrag (tot 940 euro) en bouwt zo een kapitaal op, dat je opneemt wanneer je met pensioen gaat. Bovendien is pensioensparen fiscaal erg interessant. Je kunt 30% van je kapitaal jaarlijks via je belastingaangifte recupereren. Zo sla je twee vliegen in een klap. Hou er wel rekening mee dat je het geïnvesteerde kapitaal niet zomaar kunt opnemen.

Tip: Langetermijnsparen biedt je ook een rendement op lange termijn én een fiscaal voordeel. Je kan tot 2.260 euro per jaar fiscaal voordelig storten maar dit maximumbedrag is afhankelijk van je netto belastbaar beroepsinkomen. Ook hier geldt een belastingvoordeel van 30%. Heb je nog een woonkrediet waarvan je de terugbetalingen inbrengt in je belastingaangifte, dan is langetermijnsparen mogelijk niet interessant.

 

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.