Met een knal het
nieuwe jaar in

hou het veilig met vuurwerk!

Vuurwerk afsteken is een spannende, spectaculaire manier om het oude jaar uit te zwaaien en het nieuwe jaar in te knallen. Maar vuurwerk is ook gevaarlijk als je het niet slim gebruikt. Lees onze 10 tips om veilig het nieuwe jaar te verwelkomen. 

Oudejaarsavond, dat betekent gezelligheid, familie, champagne … en vaak vuurwerk om het nieuwe jaar met luide knallen te verwelkomen. Jammer genoeg zorgt onveilig gebruik van vuurwerk elk jaar opnieuw voor schade aan gebouwen en tuinen, maar ook voor brandwonden bij vuurwerkgebruikers of omstaanders. De wetgever verbiedt het afsteken van vuurwerk in ons land, maar als een gemeente expliciet toelating verleent, mag het toch. Lees hoe je op een veilige manier vuurwerk kunt afsteken.

Koop enkel vuurwerk bij erkende verkooppunten, niet via het internet of op een beurs. Experimenteren met zelfgemaakt of illegaal vuurwerk is echt uit den boze. Je kan kwalitatief vuurwerk herkennen aan volgende markeringen:

  • CE categorie 1 of categorie F1: dit mag verkocht worden aan personen vanaf 12 jaar.
  • CE categorie 2 of categorie F2: de minimumleeftijd hiervoor is 16 jaar.

Daarnaast bestaan er ook nog pyrotechnische materialen voor theatergebruik, zoals niet elektrisch aangestoken Bengaals vuur en rookgeneratoren. Deze mogen enkel verkocht worden aan meerderjarigen (≥ 18 jaar).

Alle andere types feestvuurwerk zijn verboden op de Belgische markt. Zowel op het bezit als op de verkoop ervan staan zware boetes.

Vlak voor het nieuwe jaar eraan komt, heb je vast geen tijd of geen zin meer om de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk goed te lezen. Doe het daarom voor het feestgedruis is ingezet. Dan heb je ook nog de tijd om de verkoper vragen te stellen als iets in de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk is.
Steek vuurwerk altijd af op een open plek, een eind weg van gebouwen, bomen en  geparkeerde auto’s. Hou ook rekening met de windrichting en zorg dat je een emmer water en een blusapparaat in de buurt hebt. Met de nieuwe wetgeving moeten gemeenten ook duidelijk aangeven op welke plaatsen het toegelaten is om vuurwerk af te steken.
Het is belangrijk dat het vuurwerk op een stabiele basis staat. Denk aan een fles die ingegraven wordt in de grond of vastgeklemd tussen twee zware stenen. Je moet natuurlijk absoluut vermijden dat de fles omvalt en het vuurwerk plots een andere richting uitgaat. Steek het vuurwerk nooit af vanuit je hand!
Gebruik geen lucifer of aansteker, maar wel een lont. Die gloeit, maar veroorzaakt geen vlam. Bovendien zorgt een lont ervoor dat je wat extra tijd hebt om uit de weg te gaan.
Ga meteen opzij nadat je het vuurwerk hebt aangestoken. Alle omstaanders en jijzelf blijven best minstens 5 tot 6 meter van het vuurwerk vandaan. Let ook op spelende kinderen en voorbijgangers.
Draag geen erg brandbare kledij zoals nylon. Een vonkje kan dan immers genoeg zijn om vuur te vatten. Twijfel je, draag dan iets wat minder brandbaar is over je feestkleding. Een vuurwerkbril is een must, want die beschermt je ogen.
Heb je het vuurwerk aangestoken, maar gebeurt er niks? Jammer dan. Steek het vuurwerk zeker niet opnieuw aan, want je loopt het risico dat het meteen afgaat terwijl jij nog vlakbij staat.
Heeft je vuurwerk de hemel prachtig verlicht? Neem dan alle resten weg. Zo vermijd je dat kinderen of dieren er de dag nadien mee gaan spelen en er alsnog ongelukken gebeuren.
Contacteer dan meteen je verzekeringsmakelaar. Die bekijkt of je brandverzekering
of ongevallenverzekering tussenkomt.
Advies op maat over je brandverzekering? Contacteer meteen je 
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!