‘Mijn kmo ontsnapt aan cyberaanvallen’
Omdat ze kleiner zijn, denken kmo’s vaak dat hun bedrijf niet interessant genoeg is voor een cyberaanval. 1 kmo op 4 kreeg het afgelopen jaar te maken met cybercriminaliteit. 41% daarvan werd zelfs meerdere keren het slachtoffer van hacking, phishing of digitale chantage. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Allianz.
Hoe denken kmo’s over cybercrime?
Kmo’s hebben vaak een vals gevoel van veiligheid als het gaat over cybercriminaliteit. Omdat ze klein zijn, denkt de helft van de bedrijven niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminelen. Vaak onderschatten ze ook de mogelijke gevolgen van een cyberaanval op hun bedrijfsvoering. Ruim de helft meent dan weer voldoende preventiemaatregelen getroffen te hebben. Het blijkt vooral om technische beveiliging te gaan. Maar de zwakke schakel in cyberpreventie ligt elders.
Mens is zwakke schakel in cyberbeveiliging
De meeste kmo’s beschermen zich tegen cyberaanvallen door sterke wachtwoorden te gebruiken, een virusscanner te installeren, digitale bestanden te beveiligen en regelmatig een back-up te maken. Dat is goed, maar niet voldoende. Een krachtige cyberbeveiliging hangt ook – en vooral – af van hoe je medewerkers met mails, data en het internet omgaan. Met één verkeerde klik kan een heel netwerk platliggen of kunnen (vertrouwelijke) data verloren gaan.
Medewerkers bewustmaken over cyberrisico’s
Medewerkers moeten beseffen dat zij ongewild een cyberaanval kunnen triggeren, met grote gevolgen voor hun onderneming. Eén op vijf kmo’s denkt echter dat hun werknemers vanzelf wel weten wat ze wel en niet mogen doen en geeft daarom geen enkele duidelijke instructie over cyberbeveiliging. Het is onmogelijk om het personeel te sensibiliseren en alert te houden zonder een herhaaldelijke voorlichting over de risico’s en veiligheidsprotocollen.
Wat als jouw bedrijf cyberslachtoffer wordt?
Maakt niet uit hoe groot je kmo is of in welke sector je actief bent, je bent een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Zorg dat jij geen makkelijk slachtoffer wordt! Combineer technische maatregelen met bewustmaking. Verzeker je tegen risico’s die je bedrijf lamleggen, financiële schade berokkenen of in het ergste geval overkop doen gaan.
Word je toch het slachtoffer van een datalek, ransomware, malware, hacking, DDos-aanvallen en trojan horses? Met de Allianz Cyberverzekering geniet je zeer uitgebreide dekkingen en staan 24/7 IT-specialisten en gespecialiseerde advocaten voor je klaar om de schade in te perken en je bedrijf snel weer op de been te helpen.
Waar zit de zwakke plek in jouw bedrijf?
Net als de meeste kmo’s loopt ook jouw bedrijf wellicht risico op een cyberaanval. Bij Allianz kun je een check-up doen van je cyberrisico’s.
Je verzekeringsmakelaar legt je uit hoe je met een cyberverzekering de gevolgen van een datalek of hack inperkt.
Je verzekeringsmakelaar legt je uit hoe je met een cyberverzekering de gevolgen van een datalek of hack inperkt.
Hulp nodig?
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!