Heeft jouw kind een drone gekregen voor nieuwjaar? De kans is groot dat hij of zij dolgelukkig was met zo’n cool cadeau. Maar wat als er met die drone brokken gemaakt worden? Ben je dan verzekerd?
Drones zijn echt ‘in’… maar hoe zit dat nu eigenlijk met je verzekering mocht er toch iets fout gaan? Het Koninklijk Besluit van toepassing sinds 15/04/2016, spreekt over modelluchtvaartuigen: “een op afstand bestuurd luchtvaartuig dat uitsluitend voor sportieve en recreatieve doeleinden wordt gebruikt.”
Allianz verzekert telegeleid speelgoed of telegeleide modellen (in de lucht, te land of te water) in de familiale verzekering.
Het gaat hier om de modelluchtvaartuigen waarvan de maximale startmassa minder dan 1 kg bedraagt én indien:
- ze gebruikt worden voor recreatieve doeleinden
- ze op een maximale hoogte van 10 meter boven de grond vliegen
- ze gebruikt worden voor persoonlijke doeleinden buiten de openbare ruimte
- ze niet vliegen in een straal van 3 km rond een luchthaven of een civiel of militair luchtvaartterrein
- ze niet vliegen boven een industrieel complex, een gevangenis, de LNG terminal van Zeebrugge, nucleaire installaties, of een groot aantal mensen in open lucht
- de gebruiker ervoor zorgt om de veiligheid van andere luchtvaartuigen, personen of goederen op de grond, niet in gevaar te brengen
- de gebruiker zich houdt aan de bepalingen van de regelgeving inzake privacy.
Voor andere drones, met professioneel gebruik of hogere startmassa kan er bij de aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen en vrije beroepen een uitbreiding genomen worden voor de verzekering van een drone. Dit is maatwerk waarbij je makelaar je verder kan helpen.