Opgelet! Brandgevaar door opladers en accu’s

zo kan je het vermijden
Het aantal woningbranden stijgt door het opladen van smartphones, tablets, hoverboards en elektrische fietsen. Hoe voorkom je brandgevaar?


Het is bij jou wellicht ook een gewoonte geworden om ’s avonds je smartphone en tablet op te laden zodat je ‘s ochtends met een volle batterij aan de dag kunt beginnen. Maar wist je dat je daarmee het risico op een woningbrand verhoogt? Want eens de toestellen volledig opgeladen zijn, kan de batterij oververhit geraken en vonken veroorzaken. Het aantal woningbranden dat ontstaat door het opladen van elektrische toestellen neemt dan ook toe. Die branden ontstaan trouwens niet alleen in de keuken of woonkamer, maar ook in de slaapkamer en dat leidt vanzelfsprekend tot extreem gevaarlijke situaties.

Elk elektrisch toestel met een oplaadbare batterij vormt overigens een gevaar: niet alleen smartphones en tablets, maar ook hoverboards, elektrische fietsen en een broodbakmachine bijvoorbeeld.

Hoe kan je het brandgevaar zoveel mogelijk beperken bij het opladen van elektrische toestellen? Hier vind je alvast enkele tips.
 

  • Gebruik alleen de officiële en oorspronkelijke opladers voor je smartphone of tablet. Goedkopere alternatieven zijn vaak onveiliger.
  • Koop je een elektrische fiets, kies dan een kwaliteitsmodel. Exotische leveranciers van veel goedkopere elektrische fietsen bouwen vaak een minderwaardige batterij in, met alle risico’s van dien.
  • Laad je toestellen overdag of ’s avonds op terwijl je in de buurt bent. Ga je het huis uit, trek de stekker van de oplader dan uit.
  • Laad je toestellen op in een ruimte waar een rookdetector hangt.
  • Vermijd tijdens het opladen contact met brandbaar materiaal. Leg je smartphone dus niet op je lakens terwijl hij oplaadt.
  • Gooi kapotte opladers of oplaadkabels meteen weg.
  • Let op dat je een eventuele vluchtweg niet blokkeert als er toch brand uitbreekt in je huis. Plaats je elektrische fiets dus niet in de gang, op weg naar de voordeur.
Een brand kan natuurlijk altijd ontstaan, ook om redenen die niks met het opladen van een elektrisch toestel te maken hebben. Sluit daarom een brandverzekering af met uitgebreide waarborgen. Die zorgt ervoor dat je bij schade goed geholpen en correct vergoed wordt. Vraag advies aan je makelaar.
Wil je graag meteen een idee hebben hoeveel een goede brandverzekering je kost? Maak dan hier een brandverzekering simulatie en bereken jouw premie. Bij Allianz kun je ook mooie kortingen genieten op de premie van je woonverzekering. Laat deze kans niet liggen!
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!