Rijhulpsystemen
in auto’s 

verplicht vanaf 2022

Vanaf 2022 moeten nieuwe automodellen verplicht uitgerust zijn met meerdere rijhulpsystemen. Waarover gaat het precies en waarom is dit zeer goed nieuws voor jou? 

Nieuwe auto’s die vanaf mei 2022 verkocht worden, moeten uitgerust zijn met een aantal veiligheidssystemen. Vanaf 2024 geldt de verplichting ook voor bestaande modellen. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn dit in het voorjaar van 2019 overeengekomen met de intentie het aantal verkeersslachtoffers drastisch te doen dalen. De nieuwe regels gelden niet alleen voor auto’s, maar ook voor bestelvrachtwagens, vrachtwagens en bussen. 

Eén van de veiligheidssystemen die vanaf mei 2022 verplicht worden in nieuwe modellen, is een intelligente snelheidsassistent. Die geeft de bestuurder een waarschuwing wanneer hij de snelheidslimiet overschrijdt. Andere verplichte hulpsystemen zijn een noodstopfunctie, rijstrookondersteuning, een aandachtsassistent en een achteruitrijcamera of sensorsysteem. Ook een zogenoemde zwarte doos, die informatie over het rijgedrag registreert, wordt verplicht. Verder dienen autofabrikanten ervoor te zorgen dat alcoholsloten makkelijker geïnstalleerd kunnen worden.
Deze rijhulpsystemen verhogen jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Daarnaast hebben ze nog een positief effect, namelijk op je verzekeringspremie. Nu al levert een ‘slimme auto’ je bij Allianz een premiekorting van 10% ( tijdelijk zelfs tot 15% ) op. Wij vinden je auto ‘slim’ als hij dodehoekcontrole heeft, een autonoom noodstopsysteem, een aandachtsassistent, rijstrookondersteuning of en adaptieve cruise control. Eén van deze systemen in je auto volstaat al voor de korting.

Op deze pagina vind je een overzicht van de rijhulpsystemen die in aanmerking komen voor de korting.

Ontdek meer meer over de korting: 

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!