Rijhulpsystemen: niet alleen veilig, maar ook financieel interessant

Auto’s die volledig autonoom kunnen rondrijden, zijn geen verre toekomstdroom meer. Nieuwe wagens worden vandaag immers al uitgerust met heel wat intelligente rijhulpsystemen. Die verhogen niet alleen de veiligheid, maar zijn ook financieel interessant: zo geven verzekeraars premiekortingen voor de autoverzekering als de auto uitgerust is met één of meerdere rijhulpsystemen. 

Autofabrikanten bieden al heel wat uiteenlopende rijhulpsystemen aan. We zetten er enkele op een rijtje:

Dodehoekcontrole
Je rijdt in een drukke stad en het verkeer lijkt van alle kanten te komen. Wanneer je rechtsaf wil slaan, krijg je plots een waarschuwing op je dashboard. Een fietser bevindt zich in je dode hoek en was niet zichtbaar via je spiegels. Door de waarschuwing vermijd je een ongeval.

Autonoom noodstopsysteem
Je schuift aan in een file en krijgt een telefoontje binnen. Je belt handsfree, dus geen probleem. Maar het gesprek krijgt plots een verrassende wending en je let even niet op de weg. Een botsing met je voorligger lijkt onafwendbaar. Gelukkig grijpt je noodstopsysteem in.

Aandachtsassistent
Na een lange avondlijke vergadering rijd je vermoeid van je werk naar huis. Je oogleden voelen zwaar aan en je aandacht is niet meer voor 100% gefocust op de weg. De aandachtsassistent waarschuwt je op basis van je rijgedrag en de knipperfrequentie van je ogen. Zo weet je wanneer je beter even zou stoppen.

Rijstrookondersteuning
Je gaat je dochtertje oppikken van een verjaardagsfeestje. Haar vriendinnetje rijdt ook met jou mee. Op weg naar huis beginnen de twee meisjes veel kabaal te maken en probeer je hen tot kalmte aan te manen. Maar dat lukt niet. Op een bepaald moment kijk je achterom, waardoor je ongewild van rijstrook verandert. Je auto waarschuwt je meteen om een ongeluk te vermijden.

Adaptive Cruise Control
Je rijdt op een rustig tempo naar huis en wil automatisch afstand houden met je voorligger. Je adaptive cruise control zorgt daarvoor en grijpt in als het nodig blijkt.

Precies door de extra veiligheid die rijhulpsystemen bieden, belonen verzekeraars bestuurders van wagens die ermee uitgerust zijn met een premiekorting. Verzekeraars gaan er immers van uit dat de kans op een schadegeval afneemt als een auto voorzien is van één of meerdere rijhulpsystemen. Bij Allianz krijg je 10% korting op de premie voor je wettelijk verplichte BA-verzekering en van je omnium, als je één van de vijf genoemde rijhulpsystemen hebt. Zeker de moeite om te overwegen dus als je van plan bent een nieuwe auto aan te schaffen.
Test een auto altijd uitgebreid op de autosnelweg, een gewestweg en in de bebouwde kom. Zo voel je meteen of hij in alle omstandigheden goed presteert. Tijdens de testrit let je onder meer op zitcomfort, been- en bergruimte en bedieningsgemak.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!