De Vlaamse Stichting Verkeerskunde publiceerde onlangs de resultaten van een studie waarbij speekseltesten afgenomen werden bij autobestuurders tussen 22u ’s avonds en 2u ’s nachts. Concreet werd het melatoninegehalte gemeten. Dat hormoon regelt ons slaapritme en geeft aan wanneer ons lichaam vindt dat het tijd is om te rusten. De tests toonden aan dat een derde van de bestuurders al aan hun ‘biologische nacht’ begonnen waren, en dus beter niet meer in hun wagen gekropen waren. Nochtans had de overgrote meerderheid onder hen de indruk dat ze nog fit genoeg waren. Met andere woorden, we kunnen dit zelf moeilijk inschatten …
Vermoeidheid is nochtans een belangrijk aandachtspunt. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ligt slaperigheid achter het stuur immers aan de basis van 20% van de zware ongevallen. Hoog tijd dus om hieraan te verhelpen.
Vermoeidheid tegengaan?
Engageer je zelf op beloofd.be!
Rijhulpsystemen bieden dubbel voordeel
Sommige wagens beschikken over rijhulpsystemen die de bestuurder waarschuwt als zijn aandacht slinkt, bv. bij een verandering van rijstrook. Dat kan helpen om een ongeval te vermijden. Bovendien leveren dergelijke opties je Allianz maar 15% korting op . Maar uiteraard is het beter om op safe te spelen en als je vermoeid bent, gewoon niet met de auto te gaan rijden.
Ontdek meer over de korting:
Contact met Allianz of een makelaar
