Zit je ook soms slaperig achter het stuur van je auto? Weet dan dat een koffiepauze of een powernap echt helpen. Rijhulpsystemen kunnen je waarschuwen als je aandacht verslapt, maar voorkomen is beter dan genezen.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde publiceerde onlangs de resultaten van een studie waarbij speekseltesten afgenomen werden bij autobestuurders tussen 22u ’s avonds en 2u ’s nachts. Concreet werd het melatoninegehalte gemeten. Dat hormoon regelt ons slaapritme en geeft aan wanneer ons lichaam vindt dat het tijd is om te rusten. De tests toonden aan dat een derde van de bestuurders al aan hun ‘biologische nacht’ begonnen waren, en dus beter niet meer in hun wagen gekropen waren. Nochtans had de overgrote meerderheid onder hen de indruk dat ze nog fit genoeg waren. Met andere woorden, we kunnen dit zelf moeilijk inschatten …

Vermoeidheid is nochtans een belangrijk aandachtspunt. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ligt slaperigheid achter het stuur immers aan de basis van 20% van de zware ongevallen. Hoog tijd dus om hieraan te verhelpen.

Maar wat zijn dan de beste remedies tegen slaperigheid als je moet rijden? Een kort dutje van 15 minuten of powernap en een koffiepauze zijn de enige twee oplossingen. Vaak gehoorde tips, zoals je muziek erg luid zetten of met je raam open rijden, hebben heel kortstondig wat effect, maar meteen daarna gaat de vermoeidheid dubbel zo hard doorwegen. Beter vermijden dus. 
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde lanceerde onlangs de website beloofd.be. Daarop kan je je registreren en je engageren om niet meer slaperig met de wagen te gaan rijden. Ben je wat vermoeid en moet je toch de baan op, stop dan regelmatig voor een (koffie)pauze of neem een korte powernap.

Sommige wagens beschikken over rijhulpsystemen die de bestuurder waarschuwt als zijn aandacht slinkt, bv. bij een verandering van rijstrook. Dat kan helpen om een ongeval te vermijden. Bovendien leveren dergelijke opties je Allianz maar 15% korting op . Maar uiteraard is het beter om op safe te spelen en als je vermoeid bent, gewoon niet met de auto te gaan rijden. 

Ontdek  meer over de korting: 

Wil je meer weten over mogelijke kortingen op de prijs van je autoverzekering? Neem dan zeker contact met verzekeringsmakelaar in je buurt.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.