Belastingaangifte: uitleg over de wijzigingen en enkele tips

De zomer is in zicht, en dat betekent ook dat de deadline van je jaarlijkse belastingaangifte eraan komt. Dit jaar werden er extra codes aan de belastingaangifte toegevoegd. Dit schrikt je misschien af, maar je hoeft niet te wanhopen. Wij leggen je uit wat er veranderd is en geven je een aantal tips.
Dit jaar werden er 43 nieuwe codes toegevoegd en 5 codes geschrapt. 38 extra codes dus. Maar niet iedereen hoeft die allemaal in te vullen. Van de in totaal 810 codes, vult de fiscus vooraf 302 codes in. Het merendeel van de mensen die een lening op hun huis hebben lopen, zal wel nieuwe of extra codes moeten invullen.
De extra codes in de belastingaangifte komen er onder andere door de wijzigingen in de gewestelijke belastingverminderingen. Ze houden ook verband met de regeringsmaatregelen om de concurrentiekracht te verbeteren. In feite is dit dus goed nieuws voor onze economie. Neem gerust een kijkje op de website van de Federale Overheidsdienst voor Financiën. Daar vind je heel wat info over je belastingaangifte 2016.

1. Wees compleet

Er wordt je heel wat informatie gevraagd, en het is in je eigen voordeel om álle gegevens correct door te geven. Hier alvast enkele tips om invulstress te vermijden:

  • Gebruik Tax-on-web: wie zijn belastingaangifte online invult, krijgt niet alleen meer tijd maar profiteert ook van enkele handige tools. De website loodst je stap voor stap door je aangifte en een aantal persoonlijke gegevens wordt zelfs automatisch ingevuld. Maak je ergens een vergissing, dan verschijnt er automatisch een waarschuwing op het scherm.
  • Bekijk je aangifte van vorig jaar: via Tax-on-web kun je een pdf van je vorige aangifte opvragen. Op die manier zie je meteen welke posten je doorgaans invult en bespaar je jezelf heel wat zoekwerk.
  • Verzamel alle documenten vóór je de aangifte invult: bij een belastingaangifte zijn een aantal documenten onmisbaar. En dan hebben we het niet alleen over je identiteitskaart en je bankrekeningnummer, maar ook over je verloning, hypothecair krediet, pensioensparen, giften, kinderopvang,…

2. Wees op tijd

Je belastingaangifte te laat indienen is géén optie. Laatkomers worden namelijk gesanctioneerd. Zo loop je het risico meer belastingen (tot 200 % extra) of een boete te moeten betalen. Let daarom zeker op volgende zaken:

  • Hou bij een papieren aangifte rekening met de tijd die de verzending zelf in beslag neemt. Verstuur je aangifte ten laatste drie werkdagen vóór de uiterste datum van indiening.
  • Is de datum van je papieren aangifte verstreken en ben je ook te laat voor Tax-on-web? Geen nood, je kunt nog altijd een specialist inschakelen (belastingadviseur, accountant of boekhouder-fiscalist). Die heeft een paar maanden extra om je aangifte in te vullen.

3. Aarzel niet om hulp in te schakelen

Twijfel je aan bepaalde zaken? Doe dan een beroep op een professional. Op die manier ben je zeker dat je geen fouten maakt. Want zoals je wellicht wel weet, tilt de belastingdienst zwaar aan fouten, ook al is er geen kwaad opzet in het spel.

Wist je trouwens dat er met sparen en beleggen heel wat manieren zijn om aanspraak te maken op een belastingvermindering? Vraag meer info aan je makelaar.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.