Veilig met de auto tijdens corona

enkele tips
Tijdens deze coronacrisis gebruik je jouw auto wellicht minder dan vroeger. Maar soms kan het niet anders om boodschappen te doen of te gaan werken. In de wagen moet je nu niet alleen aandacht hebben voor de verkeersveiligheid, maar ook maatregelen nemen tegen de verspreiding van COVID-19. Hier zijn enkele tips.

Hoewel de basisregel nog altijd is om zo veel mogelijk thuis te blijven en contact met andere mensen buiten je gezin te vermijden, zijn een aantal verplaatsingen wel opnieuw toegelaten, ook met de wagen. Je mag bijvoorbeeld voor je werk de baan op, je mag naar de winkel en de markt, naar het bankautomaat, de dokter, de apotheker en sinds kort ook naar de kapper en je tweede verblijf. Heb je weinig groen in je buurt, dan mag je bovendien de auto nemen om wat verderop in de natuur te gaan wandelen. Je kan ook opnieuw naar de autokeuring, maar enkel op afspraak. Als je wagen tussen 13 maart en 3 mei gekeurd moest worden, dan heb je uitstel gekregen en ontvang je binnenkort een nieuwe uitnodiging.

Bedoeling is altijd dat je meteen na je activiteit terug naar huis keert en sowieso zo dicht mogelijk in de buurt van je huis blijft. In veel gevallen kun je dus gewoon te voet gaan of de fiets nemen in plaats van de auto. Toeristische uitstapjes zijn nog niet toegelaten.

Ook in de auto moet je de 1,5 meter afstand bewaren, behalve wanneer je samen met je gezin autorijdt. Carpoolen is in principe ook toegestaan, maar met een beperkt aantal mensen bijvoorbeeld één passagier op de achterbank. Bestuurder en passagier dragen best beiden een mondmasker.

Het is belangrijk om nu extra aandacht te hebben voor de hygiëne in je wagen. Hier vind je enkele tips:

·  Zorg voor een goede handhygiëne. Reinig je handen met een desinfecterende gel voor je in en uit de auto stapt en vraag je passagiers om hetzelfde te doen.

·  Ontsmet ook regelmatig alles wat je aanraakt in de wagen: deurklink, stuur, versnellingspook, touchscreen, gordel, spiegel, radio, enz. Vergeet ook je autosleutels niet.

·  Verlucht je wagen goed door een raampje open te zetten of de verluchting harder te zetten maar vermijd interne circulatie.

·  Gebruik bij het tanken de plastic wegwerphandschoenen die in het tankstation beschikbaar zijn.

Opgelet: laat zeker bij warm weer geen ontsmettende handgel in de zon in je auto liggen. De alcohol in de gel kan namelijk verdampen en brand veroorzaken.

Het is minder druk op de wegen door corona, maar dat betekent natuurlijk niet dat je de verkeersregels uit het oog mag verliezen. Houd je zoals altijd aan de snelheidsbeperkingen en de voorrangsregels, blijf alert voor wat er rondom je wagen gebeurt (geen smartphone!) en wees hoffelijk voor de andere weggebruikers. Raak je toch betrokken bij een ongeval, dan kun je uiteraard rekenen op je autoverzekering.
Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.