Veilig op weg met de fiets: nieuwe en opgefriste verkeersregels

Sinds mei 2019 gelden er enkele nieuwe verkeersregels voor fietsers. Tijd voor een update en extra tips om veilig met de fiets op weg te gaan.

De verkeersregels voor fietsers gelden ook voor elektrische fietsen en voor bakfietsen van minder dan 1 meter breed. Je mag dus voortaan ook met een bakfiets in een voetgangerszone fietsen of tegen de gewone rijrichting een eenrichtingsstraat inslaan wanneer er ‘uitgezonderd fietsers’ bij het verbodsbord staat.

Speed pedelecs, de snelste elektrische fietsen, mogen voortaan met twee naast elkaar. En e-steps, hoverboards en monowheels kunnen tot 25 km per uur rijden op het fietspad.

Nog nieuw is het ‘vierkant groen’ op sommige kruispunten. Als het licht voor fietsers en voetgangers op groen springt, mogen zij vanuit alle richtingen tegelijk oversteken terwijl alle auto’s moeten wachten.

Voor fietsers gelden grotendeels dezelfde verkeersregels als voor andere weggebruikers. Hier en daar is er echter een regel die speciaal voor hen van toepassing is. Maar lang niet alle fietsers kennen die. Jij wel?
 
  • Als er geen fietspad is, mogen fietsers met 2 naast elkaar rijden. Maar wanneer je een tegenligger nadert, moet je achter elkaar gaan fietsen. Buiten de bebouwde kom mag je ook niet meer naast elkaar zodra er een voertuig achter je komt.
  • Fiets je de straat over op een zebrapad, dan heb je géén voorrang. Met de fiets aan de hand moeten de auto’s voor jou stoppen. Al check je best altijd of ze dat ook effectief van plan zijn.
  • Je mag niet al fietsend de hond uitlaten.

Steeds meer mensen nemen de fiets en dat is goed uiteraard. Maar soms wordt het op onze fiets- en jaagpaden behoorlijk druk. Hoe kun je daar veilig en vlot fietsen, met respect voor elkaar? Door de verkeersregels te respecteren natuurlijk, maar ook met deze extra tips:
 

  • Pas je snelheid aan.
  • Scheer niet rakelings voorbij een beginnend fietsertje of een weggebruiker die liever wat trager van de omgeving geniet. Wil je toch stevig tempo maken, kies dan een moment uit waarop het rustig is.
  • Haal nooit rechts in: je brengt andere weggebruikers aan het schrikken én het is gevaarlijk. Wacht geduldig af als je niet links kunt inhalen zonder de anderen te hinderen.
  • Laat weten dat je er bent en wat je gaat doen: gebruik je fietsbel en steek je arm uit om je richting aan te geven.
  • Soms zijn andere weggebruikers echt onvoorzichtig in het verkeer. Ze wijken plots uit voor wat glas op de baan, schatten een afstand compleet verkeerd in of steken verstrooid over. Aan jou als fietser om zo veel mogelijk op dit soort situaties te anticiperen. Toon ook een beetje begrip. Met een vriendelijke kwinkslag kom je verder dan met schelden.

Veel plezier op de fiets en hou het veilig!

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!