Veel mensen hebben lang thuisgewerkt, maar gaan nu geleidelijk opnieuw naar kantoor voor één of enkele dagen per week. Vraagje: passen je medewerkers hun woon-werkverkeer aan omwille van corona? Lees hier hoe ze corona-proof op weg kunnen met de wagen of het openbaar vervoer.
Heel wat mensen namen voor de coronapandemie zonder aarzelen het openbaar vervoer naar hun werk. Maar nu is het best mogelijk dat je medewerkers toch wat schrik hebben om om elke dag in een volle trein, metro of bus te stappen. Nochtans hoeft dat geen probleem te zijn. Als werknemer kan je bijvoorbeeld de werkdagen zo organiseren dat je medewerkers zo veel mogelijk buiten de piekuren het openbaar vervoer kunnen nemen. Zelf moeten zij natuurlijk in trein, tram, bus en metro de volgende richtlijnen respecteren:

 

 • zo goed mogelijk 1,5 meter afstand houden van medereizigers
 • elkaar kruisen met de rug naar de ander toe
 • 3 treden afstand houden op roltrappen
 • medereizigers eerst laten afstappen afstappen, pas daarna opstappen
 • een mondmasker dragen dat neus en mond bedekt
 • ook aan haltes, in het station en op het perron
 • vervoersbewijs vooraf online of via een app kopen
 • handgel meenemen

Wil je je personeel een alternatief bieden voor het openbaar vervoer, dan is dit het ideale moment om zo veel mogelijk medewerkers aan te sporen met de (elektrische) fiets naar het werk te komen en om het fietsbeleid van je bedrijf daarop af te stemmen. Fietsen houdt je medewerkers gezond en is goed voor hun concentratie tijdens de werkdag. Steeds meer mensen nemen de fiets in deze tijd, dus wijs medewerkers erop hoe ze veilig met de fiets weg kunnen.

Voor medewerkers die met de wagen naar het werk komen, verandert er op zich niet veel. Carpoolers daarentegen houden best volgende richtlijnen in het achterhoofd:

 • Carpoolen mag met bijvoorbeeld 1 passagier op de achterbank. 1,5 meter afstand blijft de norm
 • Bestuurder en passagier dragen best beiden een mondmasker over neus en mond
 • Een goede handhygiëne voor beide is belangrijk bij het in- en uitstappenAutomobilisten ontsmetten best regelmatig deurklink, stuur, versnellingspook, touchscreen, gordel, spiegel, radio, enz.
 • Ten slotte is het ook belangrijk om de auto goed te verluchten, het liefst gewoon door een raampje open te zetten
Als bedrijf doe je er goed aan alle medewerkers – en zeker de thuiswerkers – nogmaals te wijzen op je preventieplan en je veiligheidsbeleid. Het is cruciaal om hen te herinneren aan het belang van sterke paswoorden, antivirussoftware, firewalls, updates van programma's en back-ups. Hier vind je concrete tips om je bedrijf te beschermen tegen phishing. Heeft je bedrijf nog geen preventieplan of geen veiligheidsbeleid? De tool CyberSafe geeft een goed overzicht van de cyberrisico’s die je onderneming loopt.

De bescherming tegen het coronavirus krijgt nu terecht absolute prioriteit. Toch is het als werkgever belangrijk om ook de algemene veiligheid van je pendelende werknemers niet uit het oog te verliezen. Elk jaar gebeuren er gemiddeld 3.000 arbeidsongevallen in het woon-werkverkeer en de gevolgen zijn vaak zwaarder dan bij een arbeidsongeval op de werkplek zelf. In 2018 leidde 11,3% van de arbeidswegongevallen tot blijvende ongeschiktheid, tegenover 9,4 % voor de ongevallen op de arbeidsplaats (cijfers Fedris).

Een goed preventiebeleid maakt het mogelijk de risico’s op een ongeval te vermijden en de gevolgen bij een schadegeval te beperken. Met de RoadSafe Preventiecheck van Allianz check je in 10 minuten waar je bedrijf staat op het vlak van arbeidswegongevallenpreventie. Zodra je het preventieniveau van je organisatie kent, krijg je gratis een gedetailleerd overzicht van alle antwoorden van de risicoanalyse, met concreet advies voor elk antwoord.

Heb je vragen over je preventiebeleid en je arbeidsongevallenverzekering, neem dan contact op met je 

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.