Verplichte registratie en kentekenplaat voor bromfietsen

Alle bromfietsen in België moeten geregistreerd worden én een kentekenplaat dragen. Deze regularisatiemaatregel werd opgestart om de verkeersveiligheid te versterken. Wat moet je doen om in orde te zijn met deze regelgeving?

Je moet je bromfiets, ongeacht het bouwjaar, laten registreren bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Je moet ook zorgen voor een kentekenplaat.

Je hebt nog tot 11 december 2016 om dit in orde te brengen.

  • Je hebt een gelijkvormigheidsattest van je bromfiets nodig. Heb je dat niet, dan moet je bij de politie een attest van verlies vragen of een duplicaat aanvragen bij de invoerder/constructeur van je bromfiets.
  • Je gaat met dat gelijkvormigheidsattest naar een bpost-kantoor. Bpost voert de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV.
  • Je krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving dat je moet invullen, ondertekenen en voorleggen aan je verzekeraar.
  • Je verzekeraar of je makelaar voert de inschrijving via de WebDIV-toepassing.
  • Enkele dagen later ontvang je – via bpost – de kentekenplaat en het kentekenbewijs (inschrijvingsbewijs) van je bromfiets.

Tip: Het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander dat je bij je moet hebben als je de baan opgaat.

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!