Welke verzekering voor je hoverboard, segway en step?

Vinden je kinderen de fiets maar ‘saai’ en nemen ze liever de (elektrische) step?
Verplaats jij je graag met een hoverboard van het station naar je werk? Of verken je een stad graag
met een segway? Deze nieuwe, hippe toestellen zijn niet alleen handig en milieuvriendelijk, maar ook ‘a very funky way to move’. Zeker als je goed verzekerd bent en je aan de verkeersregels houdt. Meer daarover lees je in deze blog.

Na wat oefenen lukt het je vast om gezwind met je hoverboard, segway, mono wheel of step door het verkeer te zoeven. Wind in de haren en vrijheid ten top. Je kinderen zijn er sowieso snel mee weg, dat zal je wel merken… Maar wat als je toch pardoes ergens tegenaan botst of een voetganger omver rijdt?

Dan zal je de schade moeten betalen. Gelukkig neemt je familiale verzekering de schadevergoeding meestal van je over wanneer:

1. je transportmiddel geen motortje heeft, bijvoorbeeld bij een gewone step, skeelers, long board of mini board.

2. je transportmiddel gemotoriseerd is (hoverboard, momo wheel, segway of elektrische step), maar niet sneller kan dan 25 km/u.

Als je een familiale polis hebt en niet te snel gaat met je hippe toestel, is een aparte verzekering voor je hoverboard over het algemeen niet nodig en hoef je ook niet je step of segway te verzekeren. Je familiale verzekering Family Plan van Allianz is meestal voldoende. Check het voor alle zekerheid even met je makelaar, maar met het Family Plan van Allianz ben je alleszins gerust.

Rijd je sneller dan 25 km/u, dan moet je een BA Autoverzekering afsluiten specifiek voor je hoverboard, segway of step.Wat als jij (of je kinderen) zelf gewond raakt bij een ongeval met je hoverboard, step of segway? Dan kun je rekenen op je ongevallenverzekering, als je er een hebt tenminste. Deze verzekering vergoedt je medische kosten bij accidenten in je privéleven.

Om je voort te bewegen met een step, segway en vooral een hooverboard, heb je een goed evenwicht nodig. Zeker de eerste keer is dat even wennen. Hier zijn alvast enkele tips om ermee aan de slag te gaan.

1. Oefen eerst op een plek waar geen mensen wandelen of fietsen. Een volle zeedijk is bijvoorbeeld geen goed idee.

2. Begeef je pas in het verkeer als je het hooverboarden, steppen of segwayen goed onder de knie hebt.

3. Draag pols-, elleboog- en kniebeschermers.

4. Zet een hippe helm op je hoofd. Het is in principe niet verplicht, maar wel erg slim!

5. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Draag een fluohesje. Rijd je op het fietspad, dan heb je vooraan een wit en achteraan een rood licht nodig.

6. Let goed op voor putten en bulten zodat je je evenwicht niet verliest.

7. Rij veilig voor de andere weggebruikers. Laat hen op tijd zien welke richting je uit gaat en geef hen genoeg ruimte.

Waar mag je nu wel en niet rijden met een hooverboard, step en segway? Dat hangt af van je snelheid. Als je niet sneller gaat dan een voetganger – zo’n 5 km/uur – dan mag je op het voetpad rijden. Ben je wel sneller, dan word je beschouwd als een fietser en moet je op het fietspad. Op plekken waar er geen fietspad is, mag je op de berm rijden of aan de rechterkant van de weg.

Waar je ook rijdt, hou het in ieder geval veilig voor anderen en fun voor jezelf. Veel plezier!

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!