Waarop letten bij de aankoop  van een elektrische fiets?

Bijna één op twee fietsen die in ons land verkocht worden is een e-bike. Mensen zijn duidelijk op zoek naar manieren om zich sneller en gezonder te verplaatsen. Wil jij binnenkort ook een elektrische fiets kopen, dat vind je hier enkele tips voor de aankoop en verzekering.

Een elektrische fiets of e-bike heeft een motor die geactiveerd wordt zodra je trapt. Deze trapondersteuning gaat tot 25 km/u. Bij een speed pedelec gaat de trapondersteuning tot 45 km/u.

Een e-bike is meestal niet goedkoop. Je informeert je dus maar beter goed over de mogelijkheden voor je er een koopt. Maak zeker ook een testrit met de fiets. Er bestaan tegenwoordig trouwens niet alleen elektrische stadsfietsen, maar ook race-, bak- en vouwfietsen met een motor en accu.
Dient de fiets vooral om boodschappen te doen in de buurt en je kinderen naar school te brengen? Of fiets je er elke dag 30 kilometer mee heen en terug naar je werk? In dat laatste geval heb je een accu nodig met een grotere actieradius zodat je verder komt met een volle batterij.

Als je de e-bike vooral in de stad gebruikt, moet hij licht en wendbaar zijn. Je kiest dan best voor een fiets met een lichte accu en motor. De meeste mensen vinden een e-bike met een middenmotor het handigst omdat je er quasi dezelfde rijervaring mee hebt als met een gewone fiets.

De motor kan echter ook in het voor- of achterwiel verwerkt zitten. Je krijgt bij zo’n fiets een beetje het gevoel dat je vooruit getrokken of geduwd wordt. Dat is even aanpassen, maar na wat oefening went het snel.

Fiets je regelmatig over glooiende wegen of moet je elke dag een steil viaduct over, dan heb je een e-bike met een zwaardere motor nodig en is trapkrachtondersteuning handiger dan  rotatieondersteuning.

  • Bij trapkrachtondersteuning is het zo dat hoe harder jij op de pedalen trapt, hoe meer ondersteuning de fiets geeft. Dit voelt het natuurlijkst aan.
  • Bij een fiets met rotatieondersteuning blijft de ondersteuning constant, of je nu zelf hard trapt of niet.

Een e-bike – die dus enkel ondersteuning geeft wanneer je zelf meetrapt, max. 250 watt vermogen heeft en ondersteuning tot max. 25 km/u – hoef je, net als een gewone fiets, niet te verzekeren. Wel goed om weten: via de familiale verzekering van Allianz krijg je gratis bijstand wanneer je met deze fiets een ongeval of een technisch probleem hebt of wanneer hij gestolen wordt. Je moet minstens 16 jaar zijn om met een e-bike te mogen fietsen.

Ook voor een speed pedelec heb je geen BA-verzekering nodig op voorwaarde dat de motorondersteuning alleen werkt zodra jij begint te trappen. Om met een speed pedelec te mogen rijden, moet je minstens 16 jaar zijn, een fiets- of bromfietshelm dragen en een rijbewijs hebben voor bromfiets (AM) of auto (B). Je fiets moet ingeschreven worden via het DIV.

Zodra je een e-bike hebt, zal je snel ontdekken hoe leuk het is om ermee op pad te gaan. Eerst is het natuurlijk even wennen: je gaat misschien wat sneller dan voorheen, dus moet je meer anticiperen en op tijd je richting aangeven bijvoorbeeld. Even oefenen, en je bent vertrokken voor uren fietsplezier.

Geniet ervan!

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.