Wat als je bij een ongeval van mening verschilt met de tegenpartij?

Ben je betrokken bij een auto-ongeval, dan moet je achteraf het Europees aanrijdingsformulier invullen. Net als de tegenpartij onderteken je dit en bezorg je dit nadien aan je makelaar. Die zorgt er dan voor dat de schade geregeld wordt. Maar wat als je het niet eens raakt met de tegenpartij? 

Het Europese aanrijdingsformulier bevat drie delen: één voor de persoonlijke gegevens van jezelf, één voor de persoonlijke gegevens van de tegenpartij en één middenvak waar jullie de precieze omstandigheden van het ongeval moeten aangeven. Hoe je dit formulier correct invult, lees je hier onderaan de pagina.

Zo moet er onder andere een schets gemaakt worden van de aanrijding. Dat is geen enkel probleem als beide partijen dezelfde visie hebben over het ongeval. Maar als de mening verschilt, wordt het niet evident om tot een ‘gemeenschappelijke’ schets te komen.

In dat geval doe je er goed aan om zelf een aanrijdingsformulier in te vullen met je eigen visie over het ongeval. Neem voldoende foto’s en bezorg deze samen met het eigen formulier aan je makelaar. De tegenpartij zal dit ook doen. Nadien zullen de tussenpersonen en verzekeraars de aansprakelijkheid voor het schadegeval onderzoeken.

Onderteken nooit een ingevuld aanrijdingsformulier waarmee je niet akkoord gaat. Doe je dit toch, dan verklaar je je akkoord met de neergepende feiten en heb je later geen houvast meer.

Je kan uiteraard steeds de politie contacteren. Dat is in principe niet nodig bij een ongeval zonder gewonden, maar je kan het wel doen.

Nog vragen in verband met je autoverzekering? Contacteer een makelaar in je buurt voor meer info!

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!