Laat je auto niet hacken!

In dit hoogtechnologische tijdperk gaan autodievenbendes anders tewerk dan vroeger. Professionele bendes gebruiken hiervoor hightech-apparatuur. Ook in België zien we dit fenomeen toenemen. Een auto voor 100% beveiligen is niet mogelijk, maar wetende dat een gemiddelde autodief zijn inbraakpoging staakt na vijf minuten, kan je het hem best lastig maken. Wat kan je doen?
Zodra er een nieuwe auto op de markt komt, gaan autodieven met groot technisch vernuft aan de slag. Ze analyseren de beveiliging en weten deze vaak kort na de marktintroductie al te doorbreken. Het is dan ook niet meer de vraag óf, maar vooral wannéér een bepaald type auto wordt gehackt. Vaak maken de autodieven via de buitenkant contact met het besturingssysteem. Zo kunnen zij de ingebouwde startonderbreker uitschakelen en de auto meenemen.
De dieven hebben het vooral voorzien op jonge auto’s tot 3 jaar oud. De schadelast die dit met zich meebrengt voor de autoverzekeraars is enorm. Daarnaast leidt de diefstal tot nog veel meer narigheid: verlies van persoonlijke spullen, aantasting van het veiligheidsgevoel en veel administratieve rompslomp.
Het is in ieder geval belangrijk om je auto extra te beveiligen, ook wanneer je auto al een standaard-beveiligingssysteem heeft. Met een investering in een extra beveiligingssysteem maak je het dieven lastig en verklein je het risico op diefstal aanzienlijk. Aanvullend kan je een startonderbreker op je anti-diefstalsysteem laten installeren. Daarmee kan je je wagen van op een afstand blokkeren. Een tracking systeem waarmee je je voertuig online kan volgen, is ook een mogelijkheid.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in je auto.
  • Let altijd op je autosleutels. Laat ze buitenshuis nooit onbeheerd in je jaszak zitten, bijvoorbeeld tijdens het sporten of in een restaurant.
  • Parkeer je auto op een bewaakte parkeerplaats of op een goed verlichte plaats.
  • Sluit je auto – ook tijdens het rijden – altijd en overal goed af.
  • Controleer altijd of je auto daadwerkelijk op slot gaat wanneer je afsluit met de afstandsbediening of via het keyless entry systeem. Het signaal kan namelijk worden verstoord.
  • Laat het kenteken van je wagen in de ruiten graveren. De identiteit van de auto is hierdoor moeilijker te vervalsen.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!