Winterbanden: nuttig in België, verplicht in het buitenland

Trek je deze winter met de auto naar het buitenland, dan heb je wellicht winterbanden nodig. In Duitsland zijn de regels zelfs verstrengd. Maar ook in België komen winterbanden goed van pas zodra de temperatuur onder 7 graden zakt. Tijd dus voor actie!
  • Winterbanden zijn sowieso verplicht in Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië bijvoorbeeld.
  • Ga je naar Italië, Frankrijk of Zwitserland, dan zijn winterbanden verplicht in bepaalde regio’s.
  • In Luxemburg, heel Italië en Duitsland heb je dan weer winterbanden nodig bij ‘winterse omstandigheden’.
Kortom, in de praktijk neem je beter geen risico en rust je je auto uit met winterbanden. Want als je hinder of een ongeval veroorzaakt door de foute banden, dan riskeer je een boete.
  •  

Wie in winterse omstandigheden betrapt wordt met foute banden, krijgt sowieso een waarschuwingsboete, hinder of niet. Rijd je naar of door Duitsland, check dan zeker de fabricagedatum van je winterbanden. Die vind je op de zijkant van de band, in de DOT-code. De laatste twee cijfers van die code slaan op het jaar waarin de band werd gemaakt.

  • Dateert de band van vóór 2018 en staan de letters M+S erop, dan mag je er nog tot 30 september 2024 in winterse omstandigheden mee rijden in Duitsland.
  • Kocht je de winterbanden pas in 2018, dan moeten ze zeker een sneeuwvloksymbool bevatten. Want als dat niet zo is, worden ze niet als winterband erkend.

In België valt er zelden veel sneeuw, maar regen en ijzel kunnen ook hier de wegen spekglad maken. En wanneer het kwik onder 7 graden Celsius zakt, worden zomerbanden harder en verliezen ze hun grip op het wegdek. Daarom zijn winterbanden ook bij ons geen overbodige luxe. Dankzij extra lamellen, een ander profiel en een zachtere rubbersoort zijn ze op een glad of koud wegdek veiliger dan zomerbanden.

  • Ze bieden meer grip.
  • Hun remafstand is korter.
  •  Ze voeren het water sneller af, zodat je minder kans hebt op aquaplaning.
Het is tijd om je zomerbanden te vervangen door winterexemplaren zodra de temperatuur onder 7 graden zakt. Opgelet, je moet steeds alle vier de banden vervangen!
Flinke temperatuurschommelingen hebben een impact op de bandenspanning. Als de omgevingstemperatuur zakt, daalt ook de spanning van de band. Aangezien je waarschijnlijk  je banden wisselt bij gemiddelde temperaturen rond 7 graden, check je de bandenspanning best nog eens extra tijdens de echte winterkou.
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!