Met het coronavirus, zien veel bedrijven zich genoodzaakt om te sluiten of om hun activiteiten te beperken. Veel werknemers bevinden zich dus in tijdelijke werkloosheid door economische omstandigheden of door overmacht, en andere dreigen er zich in de toekomst nog in bevinden.
Om de impact van deze situatie van tijdelijke werkloosheid op de aanvullende voordelen van de werknemers (verzekeringen leven, overlijden, gezondheidszorgen) te beperken, hebben de verzekeringssector en de overheid een akkoord gevonden. Dit werd vastgelegd in de wet van 7 mei 2020, zoals later gewijzigd.
Behoud van de dekkingen, zonder formaliteiten
Bij tijdelijke werkloosheid, al dan niet deeltijds, wordt (worden) de arbeidsovereenkomst(en) van uw werknemer(s) in principe geschorst. In zo’n situatie, voorziet vaak het verzekeringscontract dat de waarborgen geschort zijn.
De wet van mei 2020, zoals later gewijzigd, bepaalt dat de dekkingen die werknemers genieten via hun werkgever ongewijzigd blijven verder lopen zonder verdere formaliteiten en ongeacht het feit dat de voorwaarden van de collectieve verzekering de schorsing voorzien in geval van tijdelijke werkloosheid door overmacht of door economische omstandigheden.
Dit geldt voor alle type toezeggingen, zowel voor pensioenopbouw als voor risicodekkingen (overlijden, arbeidsongeschiktheid, gezondheidszorgen).
Praktisch:
- Voor de berekening van de voordelen en de premies worden de berekeningsparameters, zoals onder andere het referentieloon, gebruikt zoals gekend bij aanvang van de tijdelijke werkloosheid.
- De betaling van de premies loopt gewoon verder. Voorziet uw toezegging naast de werkgeverspremies ook persoonlijke bijdragen, dan zullen deze eveneens doorlopen. Voor de persoonlijke bijdragen bent u verplicht als werkgever om duidelijk te communiceren naar uw werknemers over de modaliteiten van inhouding van deze persoonlijke premies evenals de modaliteiten van spreiding in de tijd.
- Als uw toezegging voorziet in een keuze voor werknemers (cafetariaplan) dan mag in de periode van tijdelijke werkloosheid geen wijziging van keuze plaatsvinden.
Uitstel van betaling is mogelijk
Voor de premies die betaald moeten worden voor werknemers in tijdelijke werkloosheid, wordt u de mogelijkheid geboden om uitstel van premiebetaling tot 31 maart 2021 te vragen. Dit uitstel is mogelijk zowel voor werkgeverspremies als voor persoonlijke bijdragen.
Als u een uitstel van de premiebetaling tot 30 september al heeft aangevraagd en het saldo nog niet betaald is, dan is de uitstelperiode verlengd tot 31 maart 2021, op eenvoudige schriftelijke aanvraag.
Als u van deze mogelijkheid nog geen gebruik heeft gemaakt of als u in tussentijd de premies al betaald heeft, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op en bezorg ons een lijst van alle werknemers voor wie u tijdelijke werkloosheid heeft aangevraagd en voor wie u de premiebetaling wenst uit te stellen. Wij vragen de nodige attesten van de RVA als bewijs.
Noteer toch dat de in tussentijd betaalde premies niet terugbetaald zullen worden.
Voor de collectieve ziekteverzekeringen is een uitstel van premiebetaling tot 30 juni 2021 mogelijk. Meer detail onder “gezondheidszorgen (hospitalisatie en Ambulante kosten)” en “Arbeidsongeschiktheid”.
Mogelijkheid tot schorsing van de dekkingen
Als werkgever heeft u toch het recht te opteren voor schorsing van de verzekeringsovereenkomsten voor uw werknemers die tijdelijk werkloos zijn met uitzondering van de overlijdensdekking. De wet voorziet inderdaad dat deze dekking minstens tot 30 juni ongewijzigd blijft verderlopen.
Het blijft zeker aan te raden de volledige waarborgen te behouden om een eventuele impact op uw werknemers in deze moeilijke periode op te vangen.
Bent u toch genoodzaakt om een tijdelijke schorsing van uw overeenkomsten door te voeren, neem dan contact op met uw Senior Consultant EB of uw makelaar. Breng ons van deze beslissing op de hoogte binnen de 30 dagen na ontvangst van onze mededeling of binnen de 30 dagen na de aanvang van de tijdelijke werkloosheid indien deze later aanvangt.
We bekijken de mogelijkheden rekening houdend met de specifieke kenmerken van elke overeenkomst.
Als u onder toepassing van de wet van 7 mei de schorsing van uw contract(en) al heeft aangevraagd, dan moet u niets doen; de schorsingsperiode wordt automatisch verlengd tot 31 maart 2021 en de overlijdensdekking dient behouden te worden tot diezelfde datum.
Praktische informatie bij schorsing door tijdelijke werkloosheid:
- U hebt per verzekeringsovereenkomst de keuze om de waarborgen te schorsen. Alle dekkingen voorzien in de overeenkomst worden geschorst met uitzondering van de overlijdensdekking die minstens tot 31 maart 2021 moet behouden blijven.
Opgelet: als de waarborgen ‘premievrijstelling’ en/of ‘rente bij arbeidsongeschiktheid’ deel uitmaken van een ‘cafetariaplan’ en u beslist om de waarborgen van het cafetariaplan volledig te schorsen bij tijdelijke werkloosheid, dan worden alle risicodekkingen in het cafetariaplan geschorst, ook als deze dekkingen in aparte overeenkomsten beschreven staan. Enkel de overlijdensdekking moet verplicht behouden blijven.
- De beslissing om de waarborgen van een verzekeringsovereenkomst te schorsen, moet identiek zijn voor alle verzekerden van die overeenkomst die zich in tijdelijke werkloosheid bevinden.
- Een schorsing kan niet gevraagd worden voor enkel het gedeelte gefinancierd door persoonlijke bijdragen.
- De schorsing van de dekking(en) gebeurt door een bijlage op te maken aan uw verzekeringsovereenkomst.
- Als u beslist de waarborg(en) te schorsen, verplicht de wet u om de betrokken verzekerden hierover op duidelijke wijze in te lichten alsook de gevolgen die dit met zich meebrengt.
- Breng ons ook op de hoogte van het einde van de technische werkloosheid om de waarborgen opnieuw in voege te stellen.
Voor al uw vragen blijven de gebruikelijke communicatiekanalen beschikbaar.