Cybervirus loves coronavirus

 
Het vele thuiswerken tijdens deze coronaperiode is een gouden kans voor cybercriminelen. Zij maken misbruik van de onzekerheid en de lockdown om valse e-mails rond te sturen met de bedoeling geld en gegevens te stelen.
Tijdens deze uitzonderlijke periode van lockdown en thuiswerken zijn medewerkers vaak wat onzeker en tegelijk minder alert voor valse mails. Corona is in die context de ideale phishing-strategie. Cybercriminelen maken misbruik van mensen die op zoek zijn naar informatie over het virus. Of ze lichten je op met een berichtje dat je extra geld moet betalen voor de levering van een pakje. 
Cybercriminelen doen zich in hun e-mails of whatsapp-berichten voor als een bekend bedrijf, een liefdadigheidsinstelling of een overheid zodat je zou doorklikken op een link of je paswoord of bankgegevens zou achterlaten. Hun berichten zien er heel echt uit, maar als je goed kijkt merk je toch dat ze vals zijn.
Als bedrijf doe je er goed aan alle medewerkers – en zeker de thuiswerkers – nogmaals te wijzen op je preventieplan en je veiligheidsbeleid. Het is cruciaal om hen te herinneren aan het belang van sterke paswoorden , antivirussoftware, firewalls, updates van programma's en back-ups. Hier vind je concrete tips om je bedrijf te beschermen tegen phishing. Heeft je bedrijf nog geen preventieplan of geen veiligheidsbeleid? De tool CyberSafe geeft een goed overzicht van de cyberrisico’s die je onderneming loopt.

Heeft een van je medewerkers doorgeklikt op een phishing-mail en werd er schadelijke software geïnstalleerd, dan kan een goede cyberverzekering de gevolgen voor je bedrijf beperken. Bij een cyberaanval biedt Cyber Plan  van Allianz soelaas op vier pijlers: de aansprakelijkheid van je bedrijf, de winstderving, afpersing en cyberdiefstal. Allianz biedt ook crisisbeheer aan en 24/7 bijstand.

Vraag ernaar bij je makelaar

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!