Rijhulpsystemen
in auto’s 

verplicht vanaf 2022

Vanaf 2022 moeten nieuwe automodellen verplicht uitgerust zijn met meerdere rijhulpsystemen. Waarover gaat het precies en waarom is dit zeer goed nieuws voor jou? 

Nieuwe auto’s die vanaf mei 2022 verkocht worden, moeten uitgerust zijn met een aantal veiligheidssystemen. Vanaf 2024 geldt de verplichting ook voor bestaande modellen. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn dit in het voorjaar van 2019 overeengekomen met de intentie het aantal verkeersslachtoffers drastisch te doen dalen. De nieuwe regels gelden niet alleen voor auto’s, maar ook voor bestelvrachtwagens, vrachtwagens en bussen. 

Eén van de veiligheidssystemen die vanaf mei 2022 verplicht worden in nieuwe modellen, is een intelligente snelheidsassistent. Die geeft de bestuurder een waarschuwing wanneer hij de snelheidslimiet overschrijdt. Andere verplichte hulpsystemen zijn een noodstopfunctie, rijstrookondersteuning, een aandachtsassistent en een achteruitrijcamera of sensorsysteem. Ook een zogenoemde zwarte doos, die informatie over het rijgedrag registreert, wordt verplicht. Verder dienen autofabrikanten ervoor te zorgen dat alcoholsloten makkelijker geïnstalleerd kunnen worden.
Deze rijhulpsystemen verhogen jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Daarnaast hebben ze nog een positief effect, namelijk op je verzekeringspremie. Nu al levert een ‘slimme auto’ je bij Allianz een premiekorting van 10% op. Wij vinden je auto ‘slim’ als hij dodehoekcontrole heeft, een autonoom noodstopsysteem, een aandachtsassistent, rijstrookondersteuning of en adaptieve cruise control. Eén van deze systemen in je auto volstaat al voor de korting.

Niet alleen rijhulpsystemen, maar ook veilig rijgedrag wordt bij Allianz beloond. Hoe weet je verzekeraar of je veilig rijdt? Dat monitoren we met de Allianz Bonus Drive App, die je gratis op je smartphone kunt installeren. De app brengt je rijgedrag in kaart en let daarbij op je snelheid, hoe en wanneer je remt, op welke tijdstippen en op welk soort wegen je vooral rijdt en of je je smartphone gebruikt tijdens het rijden. Na elke rit krijg je feedback over je rijgedrag. Op basis van alle data berekent de app jouw rijscore: hoe hoger die is, hoe meer korting je krijgt. In het beste geval betaal je nog slechts de helft van de normale premie.

De app stimuleert je bovendien om in de toekomst nog veiliger te rijden, door te anticiperen op gevaarlijke situaties en defensief te rijden. Je zal ook merken dat daardoor je banden minder snel verslijten en je brandstofverbruik daalt. Financieel doe je dus een schitterende zaak!

contacteer je makelaar

Hulp nodig?

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!
Contacteer een makelaar