- Winterbanden zijn sowieso verplicht in Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië bijvoorbeeld.
- Ga je naar Italië, Frankrijk of Zwitserland, dan zijn winterbanden verplicht in bepaalde regio’s.
- In Luxemburg, heel Italië en Duitsland heb je dan weer winterbanden nodig bij ‘winterse omstandigheden’.
Waar zijn winterbanden verplicht?
In Duitsland is men sinds kort nog strenger
Wie in winterse omstandigheden betrapt wordt met foute banden, krijgt sowieso een waarschuwingsboete, hinder of niet. Rijd je naar of door Duitsland, check dan zeker de fabricagedatum van je winterbanden. Die vind je op de zijkant van de band, in de DOT-code. De laatste twee cijfers van die code slaan op het jaar waarin de band werd gemaakt.
- Dateert de band van vóór 2018 en staan de letters M+S erop, dan mag je er nog tot 30 september 2024 in winterse omstandigheden mee rijden in Duitsland.
- Kocht je de winterbanden pas in 2018, dan moeten ze zeker een sneeuwvloksymbool bevatten. Want als dat niet zo is, worden ze niet als winterband erkend.
Ook nuttig in België
In België valt er zelden veel sneeuw, maar regen en ijzel kunnen ook hier de wegen spekglad maken. En wanneer het kwik onder 7 graden Celsius zakt, worden zomerbanden harder en verliezen ze hun grip op het wegdek. Daarom zijn winterbanden ook bij ons geen overbodige luxe. Dankzij extra lamellen, een ander profiel en een zachtere rubbersoort zijn ze op een glad of koud wegdek veiliger dan zomerbanden.
- Ze bieden meer grip.
- Hun remafstand is korter.
- Ze voeren het water sneller af, zodat je minder kans hebt op aquaplaning.