Ziekteverzuimpreventie
voor kmo’s

enkele tips op een rijtje
De Belg is gemiddeld 2,7 dagen meer ziek dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van SD Worx. Een stijging van 33%. Vooral het aantal werknemers dat tussen een maand en een jaar arbeidsongeschikt is, steeg opvallend met maar liefst 31,4%. Uitval door ziekte kost je bedrijf geld, haalt de productiviteit naar omlaag en weegt op de continuïteit binnen je organisatie. Preventie van ziekteverzuim wordt daarom steeds belangrijker, maar hoe pak je dat aan binnen je kmo?

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim zijn rug-, schouder- en nekklachten door herhaaldelijke overbelasting (Repetitive strain injury of RSI). Deze oorzaken kun je verminderen door een ergonomische inrichting van de werkplek.

Daarnaast duiken er ook steeds meer psychische aandoeningen op zoals depressie en burn-out. Preventie van deze stressgerelateerde aandoeningen bestaat erin dat je als bedrijf voldoende aandacht besteedt aan de work-life balans van je werknemers.

Concreet kun je het volgende doen:

  • Creëer mogelijkheden voor thuiswerk.
  • Faciliteer de mobiliteit van je werknemers zodat ze zo min mogelijk tijd verliezen met hun verplaatsingen.
  • Laat je werknemers flexibel hun werkuren kiezen.
  • Bekijk de mogelijkheid om werkgerelateerde mails ’s avonds en in het weekend te blokkeren.
  • Maak werk van een positieve bedrijfscultuur waar je werknemers zich goed voelen en geëngageerd aan de slag gaan. Geëngageerde werknemers zijn minder vaak ziek.
  • Geef je werknemers de tijd en ruimte voor niet-werkgerelateerde contacten met collega’s. Denk aan gezellige koffiecorners en lunchplekken, maar ook aan sportmogelijkheden bijvoorbeeld of activiteiten die buiten het werk georganiseerd worden.
  • Zorg voor een goede begeleiding van zieke werknemers zodat zij zo snel als mogelijk opnieuw ingeschakeld kunnen worden in je bedrijf. Een goede begeleiding kan ook betekenen dat je via een verzekering hun ambulante zorgen vergoedt. 

Lees hier ook hoe je de gezondheid van je werknemers bevordert.

Wil een goede begeleiding voor zieke werknemers? Praat met je makelaar over een ambulante kosten verzekering.

Hulp nodig?

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!
Contacteer een makelaar