Allianz heeft binnen de hele groep een aanpak ingevoerd om duurzaamheid te integreren in het volledige beleggingsproces voor alle verzekeringsmaatschappijen. Dit betekent dat alle verzekeringspremies van klanten, die niet gekoppeld zijn aan specifieke eenheden, onderworpen zijn aan dezelfde duurzaamheidscriteria. Dit geldt ook voor Allianz Benelux NV en de beleggingsstrategie voor zijn verzekeringsbeleggingsactiva. Alle producten op basis van onze algemene rekening streven het ecologische kenmerk van de decarbonisatie van de economie na. Niet alle verzekeringsbeleggingen zijn echter duurzame beleggingen.
Voor onze beleggingsstrategie past Allianz al sinds 2011 de Principles for Responsible Investment (PRI) van de Verenigde Naties toe. Om de milieudoelstelling voor onze algemene rekening van klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050 te promoten, stond Allianz in 2019 mee aan de wieg van de door de VN bijeengeroepen Net-Zero Asset Owner Alliance (AOA) en past nu de wetenschappelijk onderbouwde tussentijdse doelstellingen toe in het kader van het Target Setting Protocol van de AOA. De tussentijdse doelstellingen worden om de 5 jaar vernieuwd om de uiteindelijke doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 te bereiken.
Op basis van het duurzame waardevoorstel aan onze klanten beleggen wij veilig, aantrekkelijk en ruim gediversifieerd. Dit omvat wereldwijde beleggingen in aandelen, bedrijfs- en overheidsobligaties, alsook beleggingen in alternatieve activa. Voor onze algemene rekening beleggen we niet in op steenkool gebaseerde bedrijfsmodellen (drempel van 25%), oliezanden (drempel van 20%) en bedrijven waarbij de dialoog niet succesvol is geweest, en we beleggen niet in staatsobligaties van landen die in verband worden gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen en verboden of controversiële wapens.
Om na te gaan of het ecologische kenmerk van het product gerealiseerd werd, hebben we duurzaamheidsindicatoren vastgelegd om onze milieuprestaties te meten en rapporteren we over deze indicatoren in de periodieke verslaggeving over onze producten. De gegevens van Allianz worden gecontroleerd door een externe accountant en zijn onderworpen aan een beperkte en/of redelijke mate van betrouwbaarheid. De gegevens zijn afkomstig van externe dataleveranciers, onze vermogensbeheerders die rechtstreeks gegevens verstrekken voor niet-beursgenoteerde activa, openbaar beschikbare ngo-gegevens en intern onderzoek. De gegevensverwerking gebeurt via ons interne gegevensbeheersysteem, dat consistente, geconsolideerde informatie met een kwaliteitsborging, gemeenschappelijke maatregelen op basis van uniforme berekeningen, vooraf gedefinieerde portefeuilleanalyses en gestandaardiseerde financiële verslaggeving aanreikt.
Tot op heden valt slechts een klein deel van ons beleggingsuniversum onder de EU-definitie van ecologisch duurzame activiteiten (Taxonomieverordening van de EU) en zullen bedrijven pas vanaf 2023 verslag uitbrengen over op taxonomie afgestemde activiteiten. Let wel, we leveren de grootst mogelijke inspanningen bij de inzameling van de gegevens. Totdat de effectief gerapporteerde gegevens over op taxonomie afgestemde activiteiten van bedrijven volledig beschikbaar zijn uit openbare informatieverschaffing, gebruiken we gegevens van externe leveranciers en gegevens die we rechtstreeks van vermogensbeheerders hebben verkregen. Het AOA-kader omvat nog niet alle activaklassen. We zetten ons in om meer activaklassen te bestrijken door doelstellingen vast te leggen op basis van de beschikbaarheid van wetenschappelijk onderbouwde methodologieën, gegevens en best-in-class-praktijken. Voor gegevens over de belangrijkste ongunstige effecten zijn we voortdurend in gesprek met onze vermogensbeheerders en zoeken we nieuwe gegevensbronnen om dataleemtes aan te pakken en ons inzicht in mogelijke ongunstige effecten te verruimen.
De beleggingsbeheerfunctie staat in voor het operationeel risicobeheer voor beleggingen (eerste verdedigingslinie). Onafhankelijk risicotoezicht (tweede verdedigingslinie) valt onder de verantwoordelijkheid van de onafhankelijke risicofuncties binnen de respectieve Allianz-entiteiten en Allianz Group. Risicobeheer voor beleggingen omvat met name het toezicht op risicolimieten, het beheer van escalatieprocessen indien die limieten overschreden worden en de ontwikkeling van risicobeperkende maatregelen.
De stemrechten worden uitgeoefend door Allianz Global Investors of externe vermogensbeheerders die namens Allianz Group aandelenmandaten beheren.