Nieuwsbrief | 19 oktober 2023

De maatschappelijke rol van verzekeraars en makelaars: belangrijker dan ooit! 

Als Brocom-voorzitster doet onze commercieel directeur Birgit Hannes er alles aan om de makelaar zoveel mogelijk in de schijnwerpers te zetten. De Dag van de Makelaar op 13 oktober was daar het uitgelezen moment voor, deze keer met een boeiend artikel in de Tijd. Ontdek het hier.
Dat verzekeraars en makelaars een belangrijke maatschappelijke rol vervullen, hoeven we u niet meer te zeggen. Een huis dat afbrandt of een onderneming die na een productiefout geconfronteerd wordt met een schadeclaim … zonder goede verzekering dankzij voorafgaand advies zijn dat financiële drama’s. Het vergoeden van schade is een heel zichtbaar resultaat, maar er is meer!
Ook bij de preventie van ongevallen of schade spelen verzekeraars en makelaars een belangrijke rol. Door advies te geven om arbeidsongevallen te vermijden bijvoorbeeld, of door de aankoop van auto’s met rijhulpsystemen te bevorderen en zo het aantal ongevallen te helpen verminderen. En in de gezondheidszorg zorgen we er samen voor dat nieuwe erkende medische technieken betaalbaar worden via aanvullende verzekeringen. Zo garanderen we dat mensen toegang krijgen tot de beste medische zorg.
De strijd tegen de klimaatopwarming is nog zo’n uitdaging waarin verzekeraars en makelaars een heel belangrijke rol zullen spelen. Niet alleen door de schade van klimaatrampen te vergoeden, maar ook door mee te investeren in klimaatneutrale oplossingen of door particulieren en ondernemingen aan te zetten tot duurzame keuzes via de tarifering. Dat leidt ook tot andere gesprekken tussen de verzekeringsmakelaar en zijn klanten. Het is de rol van de makelaar om met de klant te spreken over duurzaamheid bij alle belangrijke beslissingen die genomen worden. Die rol zal alleen maar toenemen.
Meer en grotere risico’s kunnen druk zetten op de betaalbaarheid van een verzekering, maar door het solidariteitsprincipe valt dat in de praktijk heel goed mee. Het gros van de risico’s kunnen wij als sector perfect verzekeren aan een betaalbaar tarief. Alleen bij grote rampen, zoals een natuurramp, komt het er ook op aan om samen met de overheid een betaalbare oplossing uit te werken. De rol van de makelaar is dan om zijn klanten goed te verzekeren zodat het risico nog beter gespreid kan worden. 
Voor veel particulieren en ondernemingen zijn verzekeringen een moeilijk te doorgronden materie. Door alles duidelijk uit te leggen, maken makelaars verzekeringen toegankelijker. Wanneer een klant precies weet waarvoor hij verzekerd is, schept dat ook gemoedsrust. Het bevorderen van die financiële geletterdheid komt uiteindelijk de hele maatschappij ten goede! Lees hier het volledige artikel uit De Tijd