Newsletter | 18 april 2024

NIEUW: sparen met de vennootschap in Plan for Life +

Door de gelijkschakeling van de pensioenen van zelfstandigen en werknemers heeft de overheid in 2022 ook de berekeningswijze van de 80%-regel aangepast. Daardoor worden de mogelijkheden voor de opbouw van een aanvullend pensioen via een IPT ingeperkt. Daarom lanceert Allianz nu een nieuw product! 
Om in regel te blijven met de vernieuwde berekeningswijze van de 80%-regel moet in de premies voor de IPT’s gesnoeid worden. In de praktijk is het zelfs zo dat sommige bedrijfsleiders niet langer premies kunnen storten via een IPT. 

Om uw klanten toe te laten om hun beschikbare budget optimaal te investeren, hebben we een nieuw luik toegevoegd aan Plan for Life +. Voortaan kunnen uw zelfstandige klanten heel eenvoudig sparen met hun vennootschap!

Ze krijgen de keuze tussen tak 21 (gewaarborgde rentevoet + eventuele winstdeling), tak 23 (keuze uit 16 fondsen) of een combinatie van beide. De vennootschap is verzekeringnemer en begunstigde van het contract.

Om technische redenen zit het contract in een ander luik van onze tool PLP online. 

Het contract loopt standaard tot de pensioenleeftijd van de zaakvoerder (67 jaar), maar het kapitaal kan ook geheel of gedeeltelijk voor of na die datum worden opgenomen.

  • De premies worden geboekt op de balans als activa van de vennootschap op de rekening 51 (Andere beleggingen).
  • Er is een verzekeringstaks van 4,4% van toepassing op de gestorte premies.
  • De zaakvoerder kan op verschillende manieren het opgebouwde kapitaal aan zichzelf uitkeren: via een dividend, een liquidatiebonus, … binnen de limieten van de aandeelhoudersstructuur en de dan geldende regelgeving. De bijhorende fiscaliteit is dan van toepassing.
  • De premies geven geen recht op een specifiek fiscaal voordeel. Meerwaarden op beleggingen (tak 23) en interesten (tak 21) zijn belastbaar in de vennootschapsbelasting wanneer ze bij de winst moeten worden opgenomen. Eventuele minwaarden, de premietaks en de instapkosten zijn aftrekbaar als kost voor de vennootschap.
  • Op einddatum is er geen belasting aan 16,5% of 10% zoals bij de individuele pensioentoezegging (die onderworpen is aan de personenbelasting).

* In de context van de huidige fiscale wetgeving (29/03/2024).

Op de premies die in dit nieuwe contract zullen worden gestort, ontvangt u een samenwerkingsvergoeding zoals voorzien in onze Blue Broker Remuneration 2024-conventie.

De specifieke regels voor niet-fiscale contracten zijn van toepassing.

Om u te helpen bij het positioneren van dit product bij uw klanten hebben we een handige fiche gemaakt, met een concreet voorbeeld.

Fiche met voorbeeld

De fiche vindt u ook in het Document Center van MyAllianz Broker (Categorie: Pensioen > Product: Plan for Life + > Documenttype: Fiches) samen met de nodige precontractuele informatie: het Essentiële-Informatiedocument, het Specifieke-Informatiedocument, het Precontractueel document inzake duurzame financiering, het beheersreglement en de algemene voorwaarden.