Newsletter | 12 september 2024

Vermogensplanning via een schenking: denk aan de intentiebrief en de ‘Pacte adjoint’

Overweegt uw klant geld te schenken aan zijn kinderen om een beleggingsverzekering af te sluiten? Dat kan heel eenvoudig via een bankoverschrijving of ‘bankgift’, een heel populaire manier om geld te schenken. 

Essentieel daarbij is om de bankgift goed te documenteren want de bewijsvraag staat in dit geval centraal. De zaak die op 27 september 2022 voor het Hof van Beroep van Gent werd gebracht, toonde opnieuw het belang aan van het bewijs van de bankgift.  

Om geschillen met de Belastingdienst of tussen erfgenamen te voorkomen, raden de rechtsleer en de rechtspraak aan om een intentiebrief en een ‘Pacte adjoint’ op te stellen. 

Wat het conventionele recht op terugkeer betreft, is het verstandig om uw klant te adviseren een belastingadviseur of een notaris te raadplegen om deze voorwaarde nauwkeurig op te stellen. Een voorwaarde die na de schenking wordt toegevoegd, zoals de “conventionele teruggaveclausule”, zou door de belastingdienst immers kunnen worden beschouwd als een nieuwe schenking, waarvoor erfbelastingen moeten worden betaald.

Daarnaast kunnen er, afhankelijk van het al dan niet optioneel zijn van de teruggaveclausule, gevolgen zijn voor de te betalen erfbelastingen voor schenkingen gedaan vanaf 1 januari 2023. Om betaling van erfbelastingen te vermijden, kan uw klant bepalen dat de optionele teruggaveclausule terugwerkende kracht heeft tot het moment van de schenking. 

De procedure voor het uitvoeren van een bankgift is eenvoudig en uw klant kan onder bepaalde voorwaarden de betaling van erfbelastingen bij overlijden vermijden. 

Om de vermogensplanning van uw klant op een rustige en optimale manier te organiseren, aarzel dan niet om hem te ondersteunen bij deze essentiële procedures of hem uit te nodigen om contact op te nemen met zijn belastingadviseur of notaris.

Voorafgaand aan de bankoverschrijving moet uw klant eerst een intentiebrief (of e-mail) versturen. In deze intentiebrief geeft uw klant aan dat hij een schenking van geld wenst te verrichten. Ook kan hij in de intentiebrief bepalen dat hij bepaalde voorwaarden aan de schenking wil koppelen (bijvoorbeeld een teruggaveclausule, een vergoeding, enz.).

Het is van belang dat de intentiebrief een (semi-)vaste datum krijgt, zodat eventueel bewezen kan worden dat alle voorwaarden al vervuld waren op het moment van de schenking. 

Uw klant kan bijvoorbeeld een (semi-)vaste datum verkrijgen door de intentiebrief zowel per gewone post als per aangetekend schrijven naar de begiftigde te sturen. De begiftigde mag de intentiebrief per gewone post openen, maar moet de aangetekende brief ongeopend bewaren. 

De rechtsleer is van mening dat de intentiebrief ook per aangetekende e-mail naar de begiftigde zou kunnen worden gestuurd. Het is aan te raden dat de begiftigde dan per kerende bevestigt dat hij deze e-mail heeft ontvangen.

Na het versturen van de intentiebrief kan uw klant de overschrijving doen van zijn bankrekening naar de bankrekening van de verzekeraar. Het is raadzaam om in de mededeling van de overschrijving niet te vermelden dat het een schenking of een bankgift betreft. Anders kan de schenking nietig worden verklaard. Uw klant moet het bankuittreksel waarop de overschrijving vermeld staat, bewaren als bewijs van de datum en het tijdstip van de schenking.
Een ’Pacte adjoint’  is een bilateraal onderhands document (tweezijdig) dat zowel door de schenker als door de begiftigde moet worden ondertekend, waarbij laatstgenoemden het per aangetekende brief naar elkaar sturen. In dit document verklaart de schenker de schenking te hebben gedaan en verklaart de begiftigde de schenking en alle daaraan verbonden voorwaarden te hebben aanvaard. Het is belangrijk dat in een ‘Pacte adjoint’ alles in de verleden tijd wordt geschreven.

Een bankgift gevolgd door het afsluiten van een beleggingsverzekering is een eenvoudige en fiscaal aantrekkelijke manier om een schenking te doen aan uw erfgenamen, terwijl u de mogelijkheid behoudt om de voorwaarden van de schenking af te dwingen. 

De klant wordt geadviseerd om met name bij het opmaken van de lasten van de schenking de hulp in te roepen van zijn belastingadviseur of notaris. 

Houd er rekening mee dat als de schenker overlijdt binnen de 3 jaar na de bankgift (5 jaar als het Waalse Gewest bevoegd is om erfbelastingen te heffen), er mogelijk erfbelastingen verschuldigd zijn. De betrokken partijen kunnen hierop anticiperen door de bankgift vrijwillig aan te melden en schenkbelasting te betalen. 

TIP: gebruik onze Brochure Beleggingsverzekering en vermogensplanning. De voordelen van een bankgift gevolgd door het onderschrijven van een beleggingsverzekering worden daarin zorgvuldig beschreven met een ‘Pacte adjoint’-model ter inspiratie.

Heeft u hierover nog vragen ? Aarzel niet om contact op te nemen met uw sectormanager Leven.