Essentieel daarbij is om de bankgift goed te documenteren want de bewijsvraag staat in dit geval centraal. De zaak die op 27 september 2022 voor het Hof van Beroep van Gent werd gebracht, toonde opnieuw het belang aan van het bewijs van de bankgift.
Om geschillen met de Belastingdienst of tussen erfgenamen te voorkomen, raden de rechtsleer en de rechtspraak aan om een intentiebrief en een ‘Pacte adjoint’ op te stellen.
Wat het conventionele recht op terugkeer betreft, is het verstandig om uw klant te adviseren een belastingadviseur of een notaris te raadplegen om deze voorwaarde nauwkeurig op te stellen. Een voorwaarde die na de schenking wordt toegevoegd, zoals de “conventionele teruggaveclausule”, zou door de belastingdienst immers kunnen worden beschouwd als een nieuwe schenking, waarvoor erfbelastingen moeten worden betaald.
Daarnaast kunnen er, afhankelijk van het al dan niet optioneel zijn van de teruggaveclausule, gevolgen zijn voor de te betalen erfbelastingen voor schenkingen gedaan vanaf 1 januari 2023. Om betaling van erfbelastingen te vermijden, kan uw klant bepalen dat de optionele teruggaveclausule terugwerkende kracht heeft tot het moment van de schenking.
De procedure voor het uitvoeren van een bankgift is eenvoudig en uw klant kan onder bepaalde voorwaarden de betaling van erfbelastingen bij overlijden vermijden.
Om de vermogensplanning van uw klant op een rustige en optimale manier te organiseren, aarzel dan niet om hem te ondersteunen bij deze essentiële procedures of hem uit te nodigen om contact op te nemen met zijn belastingadviseur of notaris.