6 trends in multinationale verzekeringen
1. Grensoverschrijdende blootstelling is nooit volatieler geweest voor multinationals
De volatiele sociaal-politieke omgeving heeft een grote impact gehad op het risicolandschap. Als gevolg daarvan staan risicomanagers voor de uitdaging hoe ze hun bedrijven het best kunnen beschermen tegen conflicten, politieke onrust, economische risico's, verstoring van de toeleveringsketen, toenemende cyberdreigingen en klimaatverandering.
De meeste experts, waaronder de respondenten van de Allianz Risk Barometer, voorspellen dat bedrijven in de nabije toekomst wereldwijd aanzienlijke verstoringen zullen blijven ervaren. Scenarioplanning is dan ook van vitaal belang om te plannen voor het toenemende aantal crisissen, net als het waarborgen van een holistische verzekeringsdekking.
2. Is de wereldwijde programmamarkt klaar voor aanhoudende groei?
De wereldwijde markt voor internationale programma’s zal naar verwachting blijven groeien. De aanjagers van toekomstige groei zijn onder meer: onze steeds meer verbonden wereld, een verbreding van de klantenvoetafdruk naarmate internationale bedrijven uitbreiden, de steeds complexere regelgevings-, belasting- en rapportageomgeving over de hele wereld, en lagere toetredingsdrempels omdat digitale tools en portals helpen bij het verbeteren van de dienstverlening.
Wereldwijde programma's zorgen voor volledige verzekeringsdekking en kunnen overtredingen van de regelgeving helpen voorkomen. Tegelijkertijd worden wereldwijde risicoconsulting en schadediensten steeds belangrijker, gezien de huidige omgeving.
3. Ontsluit digitalisering realtime gegevens en maakt het meer samenwerking mogelijk?
Bedrijven zijn zich bewust geworden van de kracht van data in hun bedrijf en willen steeds meer digitaal zakendoen. Als het gaat om wereldwijde programma's, verwachten bedrijven nu veel snellere doorlooptijden dan in het verleden.
Als reactie hierop wenden 's werelds toonaangevende verzekeraars, waaronder Allianz via ons digitale portaal, zich tot digitalisering om de manier waarop ze wereldwijde programma's uitvoeren te verbeteren, systemen te versnellen en gegevensverzameling en -analyse te verbeteren, inclusief 24/7 toegankelijkheid en realtime updates. API-technologie (application programming interface) maakt een meer gestroomlijnde, real-time uitwisseling van gegevens tussen belanghebbenden mogelijk.
Dergelijke verbeteringen zorgen voor meer transparantie over wat onder een lokale polis valt en wat onder een masterverzekering valt. Eventuele hiaten kunnen dan gemakkelijk worden geïdentificeerd en aangepakt, wat het eenvoudiger maakt voor zowel klanten, makelaars als verzekeraars.
Uiteindelijk helpt digitalisering om een beter en dieper inzicht in risico's te krijgen. Het maakt het voor risicomanagers gemakkelijker om een actieve rol te spelen in risicobeheer, door betere toegang tot gegevens te bieden en meer samen te werken met verzekeraars en makelaars, die op hun beurt meer tijd kunnen besteden aan klantgerichte activiteiten.
4. Groeit het besef van de noodzaak van meer contractzekerheid in het post-Covid-19-tijdperk?
De pandemie bracht een aantal uitdagingen met zich mee die de relaties tussen risicomanagers en verzekeraars op de proef stelden, met name rond welke risico's gedekt waren en welke niet. Dit heeft geleid tot een grotere focus op contractzekerheid en data-analyse, evenals een toenemende belangstelling voor wereldwijde programma's die een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn om multinationale ondernemingen te helpen om het steeds veranderende risicolandschap aan te pakken.
Contractzekerheid is dus een van de grote verzekeringslessen die zijn getrokken uit de Covid-19-pandemie. Het is duidelijk dat er meer duidelijkheid moet komen over wat beleidsformuleringen eigenlijk betekenen om een beter begrip te krijgen van wat wel en wat niet wordt gedekt.
Wereldwijde programma's bieden volledige transparantie over wat onder een lokale polis valt en wat onder een master valt. Eventuele hiaten kunnen daarom gemakkelijk worden geïdentificeerd en indien nodig worden aangepakt, wat het voor alle partijen gemakkelijker maakt.
5. Kunnen wereldwijde programma's organisaties helpen met ESG en opkomende risico's?
Kwesties op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) belanden steeds vaker op de bureaus van risicomanagers. Multinationals worden geconfronteerd met een groeiende belangstelling en toenemende controle van regelgevers, investeerders, klanten en werknemers over hun ESG-voetafdruk.
In wereldwijde programma's wordt ESG geïntegreerd in acceptatie via toonaangevende regels en tools, terwijl technologie en data-analyse steeds meer inzicht geven in grote, opkomende risico's zoals klimaatverandering, cyber en wereldwijde problemen met de toeleveringsketen.
6. Vergeet de groeiende invloed van AI en virtuele economieën niet!
Toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) brengen voordelen met zich mee, zoals verhoogde efficiëntie, nieuwe producten en minder repetitieve taken, terwijl de metaverse - de ruimte waar onderling verbonden fysieke en virtuele realiteiten samenkomen - het potentieel heeft om ervaringen te bieden die in de echte wereld niet beschikbaar zijn. Dat geeft dan weer aanleiding tot een bloeiende virtuele economie.
Inzichten die worden verkregen uit AI-gestuurde analyses en gegevens kunnen de grenzen van verzekerbaarheid verleggen, bestaande producten uitbreiden en aanleiding geven tot nieuwe oplossingen voor risico-overdracht. Zoals bij elke ontwrichtende technologie, zal het toenemende gebruik van AI en de betrokkenheid bij de metaverse echter ook nieuwe risico's en potentiële aansprakelijkheidsscenario's voor de samenleving met zich meebrengen. Om een veilig en beveiligd gebruik ervan te garanderen, hebben beide regels nodig voor gebruikers en platformaanbieders en passende maatregelen om deze te handhaven.