Allianz DNCA Alpha Bond

In de vorige marketflash hebben we de herschikking binnen het Allianz Defensive Mix fonds besproken. Zo werd onder meer het door Blackrock beheerde staatsobligatiefonds vervangen door het DNCA Alpha bond fonds. Vandaag willen we uitgebreid ingaan op die keuze. We zijn immers sterk overtuigd van de strategie en de prestatie van dit fonds. Daarom bieden we het fonds ook aan in ons standaardgamma onder de naam Allianz DNCA Alpha Bond.
Allianz DNCA Alpha Bond fonds is, zoals de naam het zegt, een beleggingsfonds dat zich richt op het genereren van ‘alpha’, ofwel extra rendement door middel van actief beheer. Het fonds belegt overwegend in obligaties en maakt gebruik van het hele beleggingsuniversum binnen deze activaklasse. De grote flexibiliteit van het actief en dynamisch beheer impliceert dat het fonds posities kan innemen die zowel long als short zijn en daarbij de risico’s minimaliseert. Het managementdoel is de outperformance van de ESTER+200bps met een jaarlijkse volatiliteit van maximaal 5%. 
Natuurlijk zijn er steeds risico’s verbonden met een beleggingsstrategie en hier is dat niet anders. De algemene risico’s van obligatiebeleggingen zijn immers van toepassing. Zo heb je onder meer risico op kapitaalverlies, risico van converteerbare effecten (dus ook aandelenrisico), tegenpartijrisico, kredietrisico, inflatierisico, renterisico, liquiditeitsrisico en risico van investeringen in afgeleide instrumenten.
Wanneer we de prestaties van het fonds onder de loep nemen, zien we duidelijk een outperformance ten opzichte van de benchmark maar ook ten opzichte van vergelijkbare obligatiefondsen (tabel 1 en figuur 1). Het actief beheer en de daarbij horende flexibiliteit om voor een lange of korte looptijd te gaan is de verklarende factor. Immers, door de sterke stijging van de interestvoeten in 2022, hebben de obligatiemarkten het hard te verduren gekregen. Wanneer je dan een short positie inneemt, kan je profiteren van een intrestvoetstijging. Zo’n positie kan je innemen door het gebruik van opties of futures, vandaar dat extra risico m.b.t. afgeleide producten. Echter zijn wij van mening dat deze risico’s beperkt zijn en goed beheerd worden door de fondsbeheerder. Een indicatie is de groei die het fonds heeft gehad tijdens het turbulente jaar 2022 en de lage volatiliteit ten opzichte van vergelijkbare obligatiefondsen.1

Tabel 1 – RISK/RETURN Indicatoren

1.       Vol(atiliteit) – Is een statistische maatstaf voor de prijsgevoeligheid van een beleggingsproduct binnen een bepaalde periode.

2.       De cijfers zijn gebaseerd op de interne koersen van Allianz

 

Figuur 1 - Vergelijkende analyse
In een volatiel economisch klimaat, veroorzaakt door de hoge inflatie en de stijgende rentevoeten, is een defensieve strategie aangewezen. Dit fonds differentieert zich van de rentegevoelige obligatiefondsen, is stabieler en het heeft sterk gepresteerd in het pittige beursjaar 2022. 
1.       In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare voorspelling van toekomstige resultaten.