China's opmars op het wereldtoneel

Sinds China in 1978 zich open begon te stellen voor de rest van de wereld hebben ze een gigantische groei meegemaakt van een 10% per jaar. 40 jaar geleden waren er nog 800 miljoen mensen die onder de armoedegrens van 1,9 dollar per dag leefden in China. Door de groei die China heeft meegemaakt, hebben ze de wereldwijde armoede met wel 75% kunnen terugdringen. Tegenwoordig zitten ze stevig verankerd in veel processen en productieketens en zijn ze een echte wereldspeler van formaat geworden

De GDP van China is per 31 december 2021 goed voor 17,4% van de wereld GDP en de aandelen die verhandeld worden van Chinese bedrijven zijn goed voor 15,7% van de totale Market Cap.  Ter vergelijking, de GDP van de 27 EU lidstaten samen was 14,45 biljoen euro terwijl China een GDP kent van 17,46 biljoen dollar (16,27bln euro) in 2021. Als je kijkt naar de MSCI AC World Index heeft deze een totaalgewicht van 3,6% in Chinese aandelen. Dit lijkt relatief klein ten opzichte van hoe groot de Chinese economie tegenwoordig is.

Als je als investeerder dus een evenredige blootstelling wilt hebben naar alle grote economieën, bereik je dat niet door enkel de MSCI World index te kopen. Om de GDP of Market cap van China recht te doen in je asset allocatie zou je nog wat extra bij moeten kopen. Er zijn verschillende opties voor Chinese aandelen. Zo heb je bijvoorbeeld A-shares, dat zijn shares van Chinese bedrijven in China op de Chinese beurs van Shenzhen of Shanghai die enkel toegankelijk zijn voor buitenlandse investeerders als ze professionele accreditaties hebben (o.a. Qualified Foreign Insitutional Investor).Je hebt B-Shares, dat zijn aandelen die toegankelijk zijn voor een breder publiek en deze zijn dan ook in USD of HKD genoteerd. Je hebt H-shares, dat zijn Chinese bedrijven die verhandeld worden op de Hong Kong Stock exchange. Er zijn ook ADRs dat staat voor American Depositary Receipts, dat zijn Chinese bedrijven die geregistreerd zijn in Amerika en ook op de Amerikaanse beurs verhandeld worden. Allianz Global Investors heeft een All China Equity fonds van 2.7bln waarmee je een blootstelling kan krijgen naar deze markt. Het All China Equity fonds bevat zowel China A-Shares als Offshore aandelen.

Zoals de grafiek hieronder laat zien heeft de MSCI China sinds 2000 – 2022 de Europese markt verslagen in termen van groei maar is een stuk volatieler dan zowel S&P500 of MSCI Europe. Historisch gezien maakt de Chinese markt een sterk herstel dus zijn de sterke dalingen goeie koopmomenten. Het is naast een volatiele markt wel een markt met een lage correlatie t.o.v. US of EU equities. Zo was de berekende correlatie op 31 maart 2022 tussen China A-Shares and US equities en European equities 0.29 en 0.27 respectievelijk. Forward 12 Month P/E ratio’s zijn momenteel rond de 12 wat een stuk lager is dan de forward P/E in de STOXX Europe 600 (12.9) of S&P500 (18.5).

Investeren is nooit zonder risico’s, en datzelfde geldt voor investeringen in China. De belangrijkste Risico’s zijn onder andere de geopolitieke spanningen die momenteel spelen rondom Taiwan, waar Biden op 23 mei nog van heeft gezegd eventueel met militaire interventie Taiwan te zullen verdedigen. Het strikte Zero Covid beleid dat nu in China gehanteerd wordt, veroorzaakt problemen in de toeleveringsketen van veel bedrijven. Tevens bemoeit de Chinese overheid zich over het algemeen meer met grote bedrijven dan we gewend zijn in het westen. Zo hebben Chinese Tech bedrijven sinds 2021 te maken met striktere regelgeving. Dit soort onvoorspelbare maar drastische ingrepen in sectoren brengt risico’s met zich mee.

Daarentegen zijn er natuurlijk ook veel mogelijkheden, China is enorm hard gegroeid de afgelopen 20 jaar. De GDP was nog maar 1.21 biljoen in 2000 maar 14,86 biljoen in 2020, dat is een groei van 1128% waar de US met 104% van 10.25 naar 20.94 biljoen is gegroeid. China heeft een enorm groeipotentieel, is een wereldspeler in productiecapaciteit en heeft een uitstekende infrastructuur. De GDP per capita is ongeveer 1/6de van de GDP per capita in de US, en hoewel het natuurlijk geen zekerheid is dat China het GDP per capita van de US ooit gaat evenaren kan je het wel zien als een mogelijke ruimte voor groei. Tevens is China hard aan het investeren in innovatie, zo spenderen ze 2.4% van het GDP in research en development. Dat heeft onder ander als gevolg dat de kosten voor arbeid in China gestegen zijn, zeker ten opzichte van landen zoals Vietnam of Mexico, maar dat ze toch competitief kunnen blijven in productiviteit door veel hogere capaciteit per werknemer.

China is dus een interessante groeimarkt, met een aantrekkelijke P/E maar tevens hogere volatiliteit en wat systeem risico’s. Het kan ingewikkeld zijn om direct aandelen te kopen op de Chinese beurzen door de restricties op  A-shares, maar een fonds zoals Allianz All China Equity geeft beleggers de mogelijkheid toch in deze aandelen te beleggen. Historisch gezien kan het voor een lange termijn investeerder interessant zijn om te investeren na een forse daling.